Onderzoek financiële steun aan megastal in buitenland

Onderzoek financiële steun aan megastal in buitenland

Door Tjeerd van Dekken op 26 januari 2012 Delen  

Er moet een groot onderzoek komen naar financiële steun aan buitenlandse megastallen door de Nederlandse staat. De PvdA vindt dit soort steun onacceptabel, ook als het onbedoeld of indirect is. Een meerderheid van de Nederlanders is de megastal zat. Dan moeten we ook geen geld gaan investeren in megastallen over de grens.

Het gebeurt terwijl wij hier in Nederland een belangrijk en relevant debat voeren over dierenwelzijn, volksgezondheid, megastallen, de positie van de kleine boer, megastallen en de maatschappelijke druk om een einde te maken aan de intensieve veehouderij. Want let op: een meerderheid van de Nederlandse bevolking wil helemaal geen megastallen meer.

Dat staatssecretaris Knapen een onderzoek zou willen naar eventuele verkeerde besteding van Nederlands ontwikkelingsgeld klinkt nobel, maar het gaat de PvdA niet ver genoeg. Wij willen in alle opzichten volledige openheid over alle overheidsgeld dat is uitgegeven aan megastallen, intensieve veehouderij en alles wat daar om heen hangt. Het onderzoek moet zich dus ook richten op geld dat afkomstig van andere ministeries, zoals het ministerie van ELI.

Het maakt me woest dat Nederlands belastinggeld in het buitenland gebruikt wordt om enorme megastallen te bouwen. Dat er 750.000 euro is gegaan naar een bedrijf dat het aantal varkens verdubbelde van 250.000 naar 500.000. Het gaat hier nota bene om een dochterbedrijf van een miljardair.

Dat de grootste varkenshandelaar van Nederland 700.000 euro ontwikkelingsgeld ontvangt voor de bouw van een mega-varkensstal in Bosnië, kan er bij mij niet in. Dat er 400.000 euro subsidie gaat naar een kippenhandelaar in Roemenië vanwege de levering van plofkippen, veevoer en stalinrichtingen, het is onbegrijpelijk.

De PvdA vindt dit nou precies een soort bestemming waarvoor ontwikkelingsgeld niet is bedoeld. Maar er moet überhaupt geen Nederlands belastinggeld worden geïnvesteerd in bedrijven die het met dierenwelzijn niet zo nauw nemen. Ook niet in het buitenland.

Daarom moet er een compleet en volledig onderzoek met verantwoording en het eerlijke verhaal komen. Want dit is onaanvaardbaar. En ik vind dat de staatssecretaris alles uit de kast moet halen om zijn geloofwaardigheid aan te tonen.