Onderzoek naar tariefstelling creditcardmaatschappij

Onderzoek naar tariefstelling creditcardmaatschappij

Door Mei Li Vos op 8 januari 2013 Delen  

Er moet een onderzoek komen naar de tariefstelling die creditcardmaatschappijen hanteren op de Nederlandse markt. Uit cijfers van Detailhandel Nederland blijkt dat ondernemers exorbitante bedragen aan deze maatschappijen afdragen. Door middel van een onderzoek, uit te voeren door de Autoriteit Financiƫle Markten of de Nederlandse Mededingingsautoriteit, moet duidelijk worden hoe de tarieven zijn opgebouwd. Het is nu niet duidelijk waar de winkeliers voor moeten betalen en waarom de kosten voor betalingen met creditcards zo hoog zijn.

De verrekende kosten zijn gebaseerd op een percentage van het aankoopbedrag, waardoor deze fors hoger uitvallen dan de kosten voor pinbetalingen. De Partij van de Arbeid vindt dit onwenselijk. Kleine ondernemers worden zo op kosten gejaagd, terwijl deze sector het al zwaar genoeg heeft. Ook de consument is de dupe van dergelijk hoge tarieven, want linksom of rechtsom moeten de kosten worden betaald.

Al eerder stelden mijn collega Henk Nijboer en ik Kamervragen over de hoge kosten die worden gerekend bij creditcardtransacties. Voor winkeliers is het moeilijk om die kosten te vermijden. Er zijn maar twee partijen op deze markt, Visa en Mastercard, die vergelijkbare tarieven hanteren.

Ondernemers kunnen, zoals in Portugal is gebeurd, een dagje betalingen per creditcard weigeren, maar dat zet geen zoden aan de dijk. Zolang er geen andere marktpartijen zijn die met lagere prijzen kunnen concurreren en dus een goedkoper alternatief kunnen bieden voor, vinden wij streng optreden van de toezichthouders hard nodig.