Onderzoek naar lagere tarieven rood staan

Onderzoek naar lagere tarieven rood staan

Door Henk Nijboer op 16 november 2012 Delen  

Namens de Partij van de Arbeid heb ik de minister van Financiƫn, Jeroen Dijsselbloem, verzocht onderzoek te doen naar de hoge rentes die worden gerekend voor rood staan. Het maximaal toegestane rentepercentage bedraagt nu vijftien procent, terwijl de rente op een spaarrekening vaak niet meer is dan twee procent. Ik zie daarom argumenten om dit maximale percentage te verlagen. De minister heeft toegezegd de mogelijkheden hiervan te gaan onderzoeken.

Indien de uitkomsten van het onderzoek daar aanleiding toe geven, zal de minister besluiten de maximum kredietvergoeding voor rood staan te verlagen. Dit zei hij in reactie op Kamervragen die ik eerder stelde.

Daarnaast heeft de PvdA de minister verzocht in overleg te treden met de financiële sector over hoe rood staan voorkomen kan worden. Het is immers aan de orde van de dag dat mensen tegelijkertijd spaargeld hebben en rood staan. Op die manier zijn consumenten een dief van hun eigen portemonnee. De rente op de spaarrekening is immers vele malen lager dan de rente op rood staan. Ook wordt er gekeken naar de manier om te voorkomen dat mensen langdurig rood staan.