Onderwijsgeld zo veel mogelijk naar de klas

Onderwijsgeld zo veel mogelijk naar de klas

Door Mohammed Mohandis op 21 februari 2014 Delen  

Onderwijsgeld moet zo veel mogelijk terechtkomen in de klas. Dat was mijn inzet deze week tijdens het debat over de cao van onderwijsbestuurders. Ik wil dat het gat tussen de bestuurskamer en de werkvloer wordt verkleind. Daarom wil ik dat wettelijk wordt vastgelegd dat de salarissen van onderwijsbestuurders nooit meer kunnen stijgen dan die van leraren.

Uit berichtgeving van De Telegraaf bleek dat in 2011 sommige bestuurders in het voortgezet onderwijs soms tot wel 20% erop vooruit zijn gegaan in inkomen. Dat komt omdat zij bijvoorbeeld secundaire arbeidsvoorwaarden en vakantie hebben ingeruild voor een hoger salaris. Ondanks dat dit wettelijk is toegestaan, vind ik een dergelijke loonsverhoging niet uit te leggen. Onderwijsgeld is bedoeld voor het onderwijs en niet voor torenhoge bestuurderssalarissen. Vandaar dat ik de minister en staatssecretaris hier kritisch over heb bevraagd.

Gelukkig zijn er al een aantal stappen gezet. Zo worden salarissen van bestuurders gekoppeld aan de grootte van de school en komt er een wettelijk maximum aan het salaris van schoolbestuurders wat ligt op 30% van de wet normering topinkomens. Voor mij is dit slechts het begin. Daarom wil ik dat de salarissen van onderwijsbestuurders nooit meer kunnen stijgen dan die van leraren.

Uiteindelijk wil ik toe naar een cao voor al het onderwijspersoneel. Waardoor er geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen bijvoorbeeld docenten, bestuurders en conciërges.