Ondersteun gemeenten bij behoud bibliotheken

Ondersteun gemeenten bij behoud bibliotheken

Ondersteun gemeenten bij behoud bibliotheken
Foto Flickr / digicla

Door Joyce Sylvester op 11 november 2014 Delen  

De PvdA vindt het een goede zaak dat ook in de toekomst elke inwoner van ons land toegang heeft tot informatie en cultuur via de fysieke en digitale openbare bibliotheek. Dat is het uitgangspunt van een wetsvoorstel waarover we vandaag spreken. De verantwoordelijkheid voor de digitale bibliotheek blijft die van het rijk, maar door dit wetsvoorstel worden de gemeentes verantwoordelijk voor de fysieke bibliotheek. Daarnaast ontbreken in dit voorstel maatregelen om de fysieke bibliotheek te verbinden met de digitale bibliotheek, zoals lidmaatschappen en ontmoetingsplekken. Het is belangrijk dat de minister de gemeentes hierbij gaat ondersteunen.

De PvdA ziet de openbare bibliotheek als een basisvoorziening, net zoals bijvoorbeeld een basisschool. Voor mij persoonlijk was de bibliotheek zeker in mijn jeugd erg belangrijk. Ik kon er boeken lenen die ik wilde lezen en mijn ouders niet konden kopen. Ook kon ik er, eenmaal op de middelbare school, boeken lenen die op de literatuurlijst van de middelbare school stonden. Het vergrootte mijn wereld.

Op grond van deze ervaringen weet ik hoe belangrijk het is dat de bibliotheek in de buurt zowel toegankelijk als betaalbaar is. Ook na deze wetswijziging moet dat vooral zo blijven! Daarom hebben wij de minister opgeroepen te garanderen dat de bibliotheek ook in de toekomst voor iedereen betaalbaar blijft.

Daarnaast blijft voor de PvdA van groot belang dat elke inwoner van ons land toegang heeft tot informatie en cultuur via de fysieke en digitale openbare bibliotheek van groot belang. Wel moeten er, nu de verhoudingen tussen landelijke overheid, provincies en gemeentes veranderen, nog duidelijke afspraken komen over wat de nieuwe verantwoordelijkheden voor iedere partij betekenen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als gemeentes zelfstandig besluiten om hun bibliotheek te sluiten? Daarvoor moet de minister wel een passende oplossing hebben.

Daarom willen wij dat de minister goede afspraken maakt met de provincies en gemeenten over de verantwoordelijkheid voor de bibliotheken, want de openbare bibliotheek hoort ook in de toekomst de wereld van jongeren en ouderen groter te maken.

Delen: