Onderhandelen over de poppetjes én de inhoud

Onderhandelen over de poppetjes én de inhoud

Door Paul Tang op 26 juli 2013 Delen  

Het is allesbehalve rustig in Brussel, één week voor de installatie van het nieuwe Europees Parlement. Het spel van ‘de poppetjes’ (wie komt op welke stoel terecht) krijgt in de media de meeste aandacht. Maar achter het spel van de poppetjes gaat een hard gevecht om prioriteiten schuil.

Zowel in de Europese Raad van regeringsleiders, als in het Europees Parlement krijgt de agenda van de nieuwe Europese Commissie volop aandacht. Want die agenda is bepalend voor de komende jaren in Europa. Manfred Weber, de nieuwe leider van de Europese christendemocratische fractie (EPP) en ‘politiek kind’ van Angela Merkel, heeft al gezegd dat over veranderingen in het stabiliteitspact niet te praten valt.

Dit is de eerste reactie op het voorstel van de sociaaldemocratische fractie (S&D). Het is tegelijkertijd de bekende reflex: de sociaal-economische problemen worden te simplistisch herleid tot staatsschuld en begrotingstekort, zodat de overheden moeten bezuinigen en multinationals volop ruimte krijgen. Maar de oplossing voor de hoge jeugdwerkloosheid en de te lage investeringen komt hiermee geen stap dichterbij.

Wij pleiten ervoor dat landen meer tijd kunnen krijgen om hun tekort terug te dringen, zodat ze structurele hervormingen kunnen doorvoeren en investeringen kunnen aanwakkeren. Denk aan een lastenverlaging op arbeid of meer publieke, broodnodige investeringen in infrastructuur. Dat is het gevecht van de sociaaldemocraten, de op een na grootste fractie in het Europees Parlement.