Onder de 18 geen e-sigaret

Onder de 18 geen e-sigaret

Door Marith Volp op 28 november 2013 Delen  

Naast het verhogen van de leeftijdsgrens voor alcohol en tabak naar 18 jaar pleit ik voor een snelle invoering van deze leeftijdsgrens voor e-sigaretten. Wat mij betreft, per 1 januari 2014, onder je achttiende: geen bier, geen sigaretten Ć©n geen e-sigaretten. Omdat de gezondheid van jongeren voor mij voorop staat.

De e-sigaret is aan een snelle opmars bezig. Het rookapparaatje dat geen tabak, maar wel nicotine en smaakstoffen bevat, wordt steeds populairder. De huidige groep rokers ziet het vooralsnog als een prima alternatief, maar nicotine blijft zonder meer verslavend en ongezond; de gezondheid van onze jongeren mag daar niet onder lijden.

Uit onderzoek van het RIVM bleek deze week dat nog veel onduidelijk is over de gevolgen van de e-sigaret. Het is dan ook goed dat staatssecretaris Van Rijn vandaag snelle actie heeft aangekondigd: hij komt binnenkort met regels over reclames, veiligheid, kwaliteit en etikettering. Daarnaast wil hij op termijn een minimumleeftijd overwegen, maar pas wanneer door het RIVM diepgaander onderzoek is gedaan.

Ik wil echter niet wachten tot het rookgordijn rond de e-sigaret optrekt. Feit blijft dat nicotine zowel giftig als verslavend is. En dat over de aanvullende smaakstoffen nog weinig bekend is, mag geen excuus zijn om onze kop in het zand te steken. Ook zien we dat producenten van e-sigaretten de laatste tijd zwaar inzetten op marketing, die grotendeels terechtkomt bij een jonge groep mensen; minderjarigen worden verleid ook eens een trekje te nemen. De stap naar de echte sigaret wordt hiermee kleiner.

De gezondheid van jongeren. Daar is het mij om te doen. Daarom: onder je achttiende geen bier, geen sigaretten én geen e-sigaretten.