Ogen niet sluiten voor realiteit drugsgebruik

Ogen niet sluiten voor realiteit drugsgebruik

Ogen niet sluiten voor realiteit drugsgebruik
Foto Facebook

Door Marith Volp op 22 oktober 2014 Delen  

Afgelopen weekend overleden drie mensen tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE). Vermoedelijk door drugsgebruik. Een afschuwelijke situatie. Het laat ons wederom zien dat we onze ogen niet moeten sluiten voor de realiteit: er worden al meer en sterkere harddrugs gebruikt. Daarom ben ik voor het testen van drugs op festivals en feesten. Er gaat een duidelijk signaal vanuit: weet waar je aan begint. Tegelijkertijd moeten we niet zo naĆÆef zijn te denken dat alleen testen het gevaar wegneemt. Harddrugs zijn nooit zonder risico. Daarom moeten we het drugsgebruik in kaart brengen, zodat voorlichting en preventie voor een afname in het gebruik gaan zorgen. En we moeten vol inzetten op de opsporing en aanpak van XTC-handelaren en producenten.

Onderzoek van het studentenblad Folia liet al eerder zien dat het gebruik van XTC onder studenten fors toeneemt. Mede op basis van dit onderzoek heb ik de staatssecretaris van VWS gevraagd om gericht onderzoek te doen naar gebruik. Wie gebruikt wat, en wanneer. Dit geeft ons ook beter inzicht in hoe we voorlichting en preventie gerichter en effectiever kunnen inzetten. Gerichte voorlichting over de gezondheidsrisico’s, maar ook over de juridische consequenties van het in bezit hebben van harddrugs is van groot belang.

Maar inzetten op enkel het testen op locatie zal het gevaar op gevaarlijke pillen en gebruik met dodelijke afloop niet wegnemen. Harddrugs zijn nooit zonder risico. Daarom moet, naast voorlichting en preventie, de prioriteit liggen bij opsporing en vervolging van de producenten en handelaren. Dus geen korte termijn oplossingen na afschuwelijke incidenten, maar een gericht proactief drugsbeleid waardoor we daadwerkelijk voor een afname in het gebruik gaan zorgen.