Odfjell: de onderste steen moet boven

Odfjell: de onderste steen moet boven

Door Sjoera Dikkers op 2 augustus 2012 Delen  

De misstanden bij het Rotterdamse tankopslagbedrijf Odfjell maken pijnlijk duidelijk dat er gesold is met de veiligheid van omwonenden en werknemers in de regio Rijnmond. Dat is onverteerbaar. De onderste steen moet boven. De hoofdverantwoordelijken voor de ontstane situatie moeten niet wegduiken, maar streng toezicht houden op de petrochemische industrie. De veiligheid van omwonenden en werknemers mag immers nooit in het geding zijn.

De verontrustende berichten over misstanden bij het tankopslagbedrijf Odfjell en mogelijk andere bedrijven in de regio Rijnmond beginnen zich op te stapelen. Gisteren was er het bericht dat er rapporten zouden zijn achtergehouden. Vandaag werd bekend dat er nog eens minimaal tien risicobedrijven zouden zijn. Odfjell lijkt slechts het topje van de ijsberg. Het is daarom goed dat de Onderzoeksraad voor de Veiligheid een onderzoek naar het bedrijf heeft ingesteld.

Wat de Partij van de Arbeid betreft, zou niet alleen Odfjell onderwerp van onderzoek moeten zijn, maar alle risicobedrijven. Er mag nooit gesold worden met de veiligheid van omwonenden en medewerkers.

Het is dan ook erg vreemd dat de verantwoordelijke gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland vandaag verwijst naar onduidelijke certificering terwijl het voor iedereen al maanden duidelijk was dat Odfjell keer op keer de regels overtrad. Het bedrijf trok zich helemaal niets aan van de boetes die het kreeg en vond winst maken blijkbaar belangrijker dan de veiligheid van werknemers en omwonenden.

De PvdA vraagt zich af waarom er – terwijl de signalen dat het fout zat zo duidelijk waren – niet veel eerder is ingegrepen door de provincie. Het is tijd voor grondig onderzoek en voor verantwoording. De onderste steen moet boven.