Nu hulp voor Nepal

Nu hulp voor Nepal

Nu hulp voor Nepal
 Foto Wikipedia

Door Roelof van Laar op 29 april 2015 Delen  

Door een verwoestende aardbeving in Nepal zijn duizenden mensen om het leven gekomen en ruim acht miljoen mensen zijn afhankelijk van hulp. Huizen zijn verwoest en er is dringend behoefte aan dekzeilen, water en voedsel. Iedereen die iets kan missen wordt gevraagd geld te doneren om de slachtoffers van deze vreselijke ramp te helpen. Ik heb het kabinet gevraagd bij het geven van hulp speciaal oog te hebben voor kinderen.

Een maand geleden stond ik op de negende verdieping van een eeuwenoude toren in het centrum van Kathmandu. Die toren is er niet meer. Net als vele andere gebouwen. Waarschijnlijk vonden meer dan 10.000 Nepalezen de dood door de zwaarste aardbeving in 80 jaar. Honderden zwaar getroffen dorpjes zijn nog niet bereikt. De hulp komt langzaam op gang. Nederland heeft snel gereageerd, er is direct een zoekteam naar Nepal gevlogen om mensen onder het puin op te sporen. Inmiddels heeft dit zoekteam, op verzoek van de Verenigde Naties, de leiding over alle internationale zoekteams die aanwezig zijn in Nepal. Daarnaast heeft de Nederlandse regering vier miljoen euro beschikbaar gesteld om snel de ergste nood te kunnen ledigen.

Dat is een belangrijke eerste stap in de hulpverlening, maar er is meer nodig. Vooral de situatie van de ruim drie miljoen kinderen die door de aardbeving zijn getroffen baart mij ernstig zorgen. De toekomst van een hele generatie kinderen staat zwaar onder druk. Veertig procent van de kinderen in Nepal was al voor de aardbeving ondervoed. Scholen zijn ingestort. Huizen verdwenen. Duizenden zijn wees geworden. Het aantal kindhuwelijken, kinderarbeiders en slachtoffers van kinderhandel zal de komende maanden toenemen als kinderen niet de hulp krijgen die ze nodig hebben. Voedsel en onderdak natuurlijk, maar vooral ook veilige plekken waar kinderen heen kunnen. Scholen als het even kan, of anders vormen van opvang. Zodat hun toekomstperspectief behouden blijft. Deze aardbeving kan nog veel meer levens eisen dan de 10.000 die nu worden voorzien. Ik heb het kabinet gevraagd bij het geven van hulp speciaal oog te hebben voor deze kinderen.