Noodzakelijke zorg moet altijd vergoed worden

Noodzakelijke zorg moet altijd vergoed worden

Door Eeke van der Veen op 31 juli 2012 Delen  

De uitgelekte concept-adviezen van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) over het stoppen van de vergoeding van medicijnen voor twee zeldzame ziektes, zijn zorgwekkend. EĆ©n ding staat voor de PvdA als een paal boven water: noodzakelijke zorg moet altijd vergoed worden. De dikte van je portemonnee of de kosten van het medicijn mag niet bepalend zijn of je behandeld kunt worden of niet. Welke ziekte of aandoening je ook hebt. Dit geldt ook voor de zeldzaamheid van een aandoening: dit mag geen criterium zijn om noodzakelijke medicijnen niet meer te vergoeden. De medicijnen blijven dus wat de PvdA betreft vergoed worden.

Bezuinigen in de zorg doen we op een andere manier. Zorgen dat er beter wordt samengewerkt. Dat de geld verslindende marktwerking wordt gestopt,dat onnodige bureaucratie wordt voorkomen.

De concept-adviezen roepen vooral de vraag op waarom bepaalde medicijnen zo belachelijk duur zijn. Het is onverteerbaar dat de farmaceutische industrie met de prijsstelling zomaar z’n gang lijkt te kunnen gaan. De PvdA wil hierover uitleg van de minister, om van haar te horen hoe het kan dat deze en andere medicijnen zo duur zijn en wat zij eraan kan doen om dit tegen te gaan.

De discussie op over hoe de zorg in Nederland betaalbaar kan blijven is veel breder dan een simpele rekensom zoals het CVZ gemaakt heeft. Het is ook een medisch ethische kwestie. De discussie moeten we daarom ook in de volle breedte voeren, niet slechts op basis van een kosten-baten analyse van medicijngebruik.