Nieuwe wet gemeentebelasting van groot belang

Nieuwe wet gemeentebelasting van groot belang

Door Hans Spekman op 13 september 2010 Delen  

In navolging van de schuldhulpverlening willen CDA en VVD voorlopig ook niet praten over een wetsvoorstel dat het kwijtschelden van gemeentelijke belastingen moet verbeteren. Meer dan 100.000 mensen die aanspraak zouden moeten maken op de regeling staan nog in de kou. Met het controversieel verklaren van dit wetsvoorstel, is dit onderwerp voor mij nog lang niet afgesloten. Van dit uitstel mag geen afstel komen.

De gemeentebelasting, denk aan rioolrecht, afvalwater en de reinigingsdienst, is voor velen een onbetaalbare kostenpost. Mensen die onder de armoedegrens leven, maken daarom aanspraak op kwijtschelding van de gemeentebelasting.

Gebleken is dat er oneerlijkheden in deze wet zitten. Deze zitten in het feit dat sommige mensen geen recht hebben op kwijtschelding, terwijl dit voor hen juist hét middel zou zijn om de armoedeval tegen te gaan. Dit geldt voor mensen die net iets boven het absolute minimum leven. Ook zijn ondernemers uitgesloten van de regeling: al leven ze onder de armoedegrens, ze komen niet in aanmerking voor kwijtschelding van de gemeentebelasting. Het leven van deze hardwerkende kleine ondernemers, zoals bijvoorbeeld zzp’ers, wordt zo onnodig moeilijk gemaakt.

Om te voorkomen dat complete families in de problemen terecht komen, ondanks hard werken, ben ik bezig met een initiatiefwet. Het doel van deze initiatiefwet is dat de regeling daadwerkelijk toegepast zal worden voor iedereen die daar recht op heeft.

Delen: