Nieuwe kansen voor Nederlandse film

Nieuwe kansen voor Nederlandse film

Door Jacques Monasch op 1 november 2013 Delen  

Ik ben verheugd dat minister Bussemaker gehoor geeft aan een motie van D66 en de PvdA om geld vrij te maken voor de Nederlandse filmindustrie. Hiermee hoeven onze filmmakers niet langer hun toevlucht te zoeken in het buitenland en krijgen onze films weer het predicaat ‘made in Holland’. Dit is goed voor de Nederlandse film, goed voor onze filmliefhebbers en, het allerbelangrijkst, goed voor de werkgelegenheid in de filmsector.

Veel mensen genieten van Nederlandse films, die steeds hogere bezoekersaantallen kennen. Nederland heeft een goede naam als het gaat om films en series, en dat zien we terug in de gewonnen internationale prijzen, deelnames aan filmfestivals en aan Nederlanders die in het buitenland carrière maken.

Steeds minder films en series worden echter in Nederland opgenomen, doordat veel landen om ons heen stimuleringsmaatregelen kennen die het werk daarheen lokken. De werkgelegenheid in de Nederlandse filmsector is sinds eind jaren negentig met 16,7 procent gedaald, terwijl hij gemiddeld in de Europese Unie alleen maar toeneemt. Dat konden we niet langer laten gebeuren. Dat er steeds minder films en series in Nederland worden geproduceerd is slecht voor de Nederlandse creatieve sector en zorgt er op termijn ook voor dat er minder films en series geproduceerd kunnen worden.

Wij zijn daarom al een klein jaar bezig om samen met D66 te zoeken naar manieren om de Nederlandse film op een effectieve wijze te helpen. Op ons initiatief organiseerden we deze zomer een Nationale Filmtop om de problemen in de sector te agenderen. Dit heeft uiteindelijk geleid tot het besef bij onze minister dat we niet langer konden wachten om de filmindustrie de helpende hand te bieden. Daarom zijn we blij met de aankondiging van de regering dat er een stimuleringsregeling komt van 20 miljoen euro die geheel ten goede komt aan onze filmmakers. Hierdoor zal het aantal Nederlandse films in productie toenemen en zullen er meer banen ontstaan in de creatieve sector.

Wij verwachten dat de regering snel samen met de sector een regeling zal uitwerken, zodat de Nederlandse filmindustrie weer kan groeien.