Niet wachten op volgende voedselschandaal

Niet wachten op volgende voedselschandaal

Door Sjoera Dikkers op 2 maart 2013 Delen  

Gehaktballetjes met paardenvlees, lasagne met vlees van ezels en paarden, scharreleieren van kippen die in Duitsland toch in een klein hokje blijken te zitten… De berichten over voedselfraude blijven maar komen, is het wachten op het volgende schandaal? Als het aan de Partij van de Arbeid ligt niet.

Wij moeten er op kunnen vertrouwen dat de etiketten op de producten kloppen. Jij wil weten wat je eet, ik ook. De PvdA wil dat op alle etiketten staat waar het vlees vandaan komt. Dat moet controle makkelijker maken, en duidelijk maken waar het eten dat je op je bord hebt eigenlijk vandaan komt.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is een intensief onderzoek gestart naar fraude bij de handel in vlees en we kijken uit naar de resultaten. Dit onderzoek volgt op de recente reeks aan misstanden, maar de controles zouden strenger moeten. De pakkans moet omhoog, evenals de boetes.

De PvdA zal staatssecretaris Dijksma vragen een actieplan op te stellen om zorg te dragen voor beter toezicht en goede informatie over de herkomst van het vlees op de etiketten. Misstanden kan je niet altijd voorkomen, maar met scherpe controle en een hoge pakkans en goede informatie op de etiketten kom je een heel eind.