Niet je afkomst telt, maar je gedrag

Niet je afkomst telt, maar je gedrag

Door Keklik Yücel op 4 april 2013 Delen  

Op verzoek van de PVV debatteert de Tweede Kamer donderdag over -zoals Geert Wilders het omschrijft- ‘het Marokkanenprobleem’. De Partij van de Arbeid heeft weinig zin om in deze termen mee te gaan, maar gaat het debat niet uit de weg. Voor de PvdA telt niet je afkomst, maar je participatie en gedrag in de maatschappij.

Wel is het zo dat er sprake is van een hoge vertegenwoordiging van Nederlands Marokkaanse en Antilliaanse jongeren in de statistieken van criminaliteit. Dat baart ons natuurlijk zorgen. Problemen moeten echter breed worden aangepakt. Criminaliteit moet worden teruggedrongen, ongeacht de afkomst van de daders. Werkloosheid moet worden aangepakt, ongeacht de afkomst van de werklozen. Achterstanden in opleiding moeten worden aangepakt, ongeacht je afkomst.

Ondanks de mogelijkheden die we in Nederland hebben om jongeren op te leiden en te begeleiden als er problemen zijn, zijn de percentages van schooluitval, criminaliteit e.d. bij sommige groepen heel hoog. We moeten kijken naar de effectiviteit van verschillende instituties die zich hiermee bezig houden. Voeren de instituties die met en rondom deze probleemjongeren functioneren hun taken voldoende uit en is het allemaal wel effectief? Wat werkt en wat niet?

We hebben minister Asscher gevraagd om deze organisaties die rond de opvoeding en migranten jongeren een rol spelen eens in kaart te brengen en te evalueren. Deze evaluatie moet handvatten bieden om later tot een effectievere aanpak, het inlopen van achterstanden en het bevorderen van integratie te komen. Daar zijn alle jongeren, ook de Antilliaanse en Marokkaanse, bij gebaat!