Netjes op tijd de rekening betaald krijgen

Netjes op tijd de rekening betaald krijgen

Netjes op tijd de rekening betaald krijgen
 Foto Flickr / PvdA

Door Jacques Monasch op 9 juni 2016 Delen  

Gewoon eerlijk en netjes op tijd je rekeningen betalen, het is de normaalste zaak van de wereld. Iedereen wil dat hij of zij op tijd zijn loon ontvangt voor gedane arbeid. Dat geldt ook voor bedrijven. Helaas maken teveel grote bedrijven misbruik van de betalingstermijnen en proberen ze het betalen zo lang mogelijk uit te stellen. Veel middelgrote en kleine bedrijven (MKB) komen daardoor in de problemen. Daarom kom ik samen met het CDA met een initiatiefwet in die ervoor zorgt dat deze bedrijven op tijd hun rekeningen betaald krijgen.

Grote bedrijven hebben er voordeel bij om hun rekeningen later te betalen dan afgesproken. Op die manier zijn ze zelf langer kredietwaardig en kunnen ze makkelijk nieuwe financiering aantrekken. Het is een vorm van hebzucht. Kleinere bedrijven durven vaak niet aan de bel te trekken. De procedures zijn vaak lang en geven niet altijd zekerheid op succes. Maar nog veel belangrijker is dat ondernemers bang zijn om hun klanten kwijt te raken door een klacht tegen hen in te dienen. Dat kan zo niet langer. Afgelopen jaar is er op die manier zeven miljard euro verloren gegaan. Een ondernemer heeft gewoon recht op dat geld, en de grote bedrijven moeten hun rekeningen netjes op tijd betalen.

Samen met het CDA dien ik een wet in die vastlegt dat 60 dagen de absolute grens is voor een betaling. Latere betalingen worden simpelweg niet meer toegestaan. Mochten de grote bedrijven deze grens toch overschrijden dan krijgen ze een wettelijke rente aan hun broek. Want een kleine ondernemer heeft elke cent nodig om zijn personeel uit te kunnen betalen of om voor zichzelf nog een fatsoenlijke boterham op tafel te zetten. Er moet een einde komen aan het uitknijpen van deze kleine- en middelgrote aannemers, installateurs en tal van andere bedrijven. Met deze wet zorgen we ervoor dat zij eerlijk en netjes op tijd betaald krijgen. 

Delen: