Neem voortrekkersrol bij bestrijden belastingontduiking

Neem voortrekkersrol bij bestrijden belastingontduiking

Neem voortrekkersrol bij bestrijden belastingontduiking

Door Paul Tang op 2 april 2015 Delen  

Belastingontwijking is niet te rijmen met eerlijk delen. Ik wil dan ook dat Nederland een voortrekkersrol neemt op dit onderwerp, juist door zich te scharen achter de Europese voorstellen. 

Belastingontwijking is een onderwerp, waarin Europa het verschil kan en moet maken. Zonder Europese aanpak worden landen tegen elkaar uitgespeeld door het internationale bedrijfsleven.

Ons land staat er slecht op deze week in de internationale pers. Het goudbedrijf Eldorado zou via Nederland zo’n 1,7 miljoen euro aan Griekse belasting hebben ontweken, blijkt uit onderzoek van SOMO, een onafhankelijk bureau

Terwijl er grote druk staat op de Grieken, ook vanuit Nederland, om haar financiën op orde te krijgen, blijkt er belastinggeld via belastingconstructies op de Zuidas in Amsterdam weg te lekken.

Het is niet voor niets dat het Europees Parlement de aandacht richt op Nederland, naast landen als Luxemburg en Ierland. Deze week is de commissie over belastingontwijking van start gegaan. De Luxleaks-affaire bracht voorzitter Juncker van de Europese Commissie in de verlegenheid. Als premier van Luxemburg overzag hij belastingdeals, waardoor het internetbedrijf Amazon nauwelijks belasting betaalt in Europa. Dit heeft het momentum voor verandering gecreëerd in Europa. Dit is het moment voor Nederland om in de spiegel te kijken. Of door de ogen van internationale pers. 

Belastingontwijking is niet te rijmen met eerlijk delen. De Amazons en Starbucks van deze wereld hiermee weg laten komen, gaat in tegen al onze waarden als sociaal-democraten. Nederland alleen kan dit probleem niet oplossen. Belastingontwijking is een onderwerp, waarin Europa het verschil kan en moet maken. Zonder Europese aanpak worden landen tegen elkaar uitgespeeld door het internationale bedrijfsleven.

Zo is er Europese wetgeving nodig die bedrijven verplicht om per land te rapporteren welke winst ze maken en welke belasting ze daarover betalen. Als het openbaar wordt dat grote bedrijven eigenlijk geen cent over hun winst afdragen, dan komt er snel een einde aan deze dubieuze praktijken.

In een jaarverslag spreken over maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar geen woord reppen over belastingen, dat klopt niet. Bedrijven weten dat het hun morele plicht is om bij te dragen aan de samenleving. Door allerlei schimmige constructies lappen ze die plicht aan hun laars.

Nederland moet in de spiegel durven kijken. Het is aan niemand te verkopen, dat werknemers en kleine ondernemers een groot deel van hun inkomen afstaan aan de belastingdienst, terwijl de grote bedrijven gratis meeliften. Het is aan niemand te verkopen dat er daardoor minder geld is om publieke diensten zoals onderwijs en zorg te betalen. Niet in Griekenland, en niet bij ons.