Nederland moet grotere bijdrage leveren aan bestrijden ebola

Nederland moet grotere bijdrage leveren aan bestrijden ebola

Door Roelof van Laar op 5 september 2014 Delen  

Deze week alleen al heeft Ebola in West-Afrika vierhonderd slachtoffers geƫist. Al bijna tweeduizend mensen zijn door de epidemie overleden. Ook Nederland moet een grotere bijdrage leveren om ervoor te zorgen dat niet tienduizenden besmet raken en overlijden. Daarom heb ik samen met Sjoerd Sjoerdsma van D66 de minister schriftelijke vragen gesteld.

Op 8 augustus riep de World Health Organisation Ebola uit tot ‘noodsituatie voor de wereldgezondheid’. Bijna een maand later heeft de WHO deze noodsituatie nog steeds verre van onder controle. Door bezuinigingen lijkt de organisatie verzwakt, maar de epidemie is ook ernstig onderschat.

Hulporganisaties zoals Artsen zonder Grenzen, Het Rode Kruis en Unicef doen wat ze kunnen. Artsen zonder Grenzen heeft de helft van alle patiënten opgenomen. Maar alleen al in Monrovia, de hoofdstad van Liberia, zijn naar schatting 800 extra bedden nodig om de enorme toestroom aan patiënten op te kunnen vangen. Op dit moment sterven mensen in hun dorpen, zonder de noodzakelijke isolatie om verdere verspreiding van Ebola te voorkomen.

Ik schreef het eerder al: het oplossen van ebola is moeilijk maar niet onmogelijk. De maatregelen die tot nu toe zijn genomen, hebben onvoldoende effect gehad. Het is de hoogste tijd dat Nederland in actie komt en, net zoals de EU, een grotere bijdrage gaat leveren aan de structurele oplossing van dit probleem. Daar hebben wij de minister om gevraagd.

Delen: