Motorbendes mogen niet de baas zijn op straat

Motorbendes mogen niet de baas zijn op straat

Door Attje Kuiken op 6 maart 2018 Delen  

Verenigingen die criminele activiteiten ontplooien moeten voortaan door de minister kunnen worden verboden.

Dit zijn geen motorclubs, maar criminele organisaties. Zij mogen niet de baas zijn op straat.

Een gezellige vereniging van motorliefhebbers. Voornamelijk mannen die samen hun hobby uitvoeren. Wie gelooft die dekmantel nou nog? 85% van de leden van zogenaamde outlaw motorcycle gangs heeft een strafblad en ruim een derde zelfs meer dan tien veroordelingen. Dit zijn geen motorclubs, maar criminele organisaties. Zij mogen niet de baas zijn op straat. Je wilt gewoon zeker kunnen zijn van een veilige en prettige buurt.

Steeds vaker worden we opgeschrikt door berichten over schietpartijen in woonwijken of op snelwegen. Liquidaties, mishandeling, afpersing, drugshandel. Het is uitgebreid aangetoond dat dit de voornaamste activiteiten zijn van motorclubs. Meerdere bestuurders zijn al geïntimideerd toen ze optraden tegen deze clubs. De motorbendes voelen zich onaantastbaar en lappen alle regels aan hun laars.

Je wilt gewoon zeker kunnen zijn van een veilige en prettige buurt.

Verenigingen die op een dergelijke schaal criminele activiteiten ontplooien moeten voortaan door de minister kunnen worden verboden. Om dat te regelen breng ik vandaag een initiatiefwet (pdf) naar buiten, samen met de coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie en met de SGP. De wet geeft de minister van Rechtsbescherming de mogelijkheid een vereniging te verbieden als die een ernstig gevaar voor de samenleving vormt. Dat is het geval als de leden hun wandaden structureel  in het kader van de vereniging plegen en als de vereniging hier niets tegen doet. Een  verbod gaat dan onmiddellijk in. De club kan daarna nog naar de rechter om het aan te vechten.

Ondermijnende criminaliteit  groeit  als een tumor langzaam in onze samenleving. Mensen en bestuurders worden geïntimideerd, durven niet meer op te treden en de bendes verschaffen zich zo steeds meer ruimte om straffeloos hun gang te gaan. Vechtpartijen in het uitgaansleven. Schietincidenten in woonwijken. Het zorgt ervoor dat dat mensen zich onveilig voelen op straat. We moeten een lijn trekken. Zodat we allemaal zeker kunnen zijn van een veilige en prettige buurt.

Lees hier de initiatiefwet >

Delen:

Word lid

Samen kunnen we onze idealen waarmaken.

Doe mee en word nu lid!

Word nu lid

Blijf op de hoogte over Veiligheid

Ontvang ontwikkelingen en nieuwe updates via e-mail.