Moratium op gebruik van PUR

Moratium op gebruik van PUR

Door Albert de Vries op 9 maart 2013 Delen  

De PvdA wil dat de minister gaat bekijken of het mogelijk is een moratorium in te stellen op het gebruik van PUR, een middel dat schadelijk kan zijn voor de mens. Minister Blok wil hier vooralsnog niets aan doen. Hij vertrouwt op passende maatregelen van de sector. Vooralsnog wachten we een onderzoek van TNO af, maar ik heb de minister in ieder geval verzocht om energiebedrijven op te dragen klanten beter te informeren bij het gebruik van PUR en de controles te verbeteren.

Na een uitzending van Nieuwsuur stelde ik tijdens het wekelijks vragenuur mondelinge vragen aan minister Blok over de gezondheidsrisico’s van vloerisolatie met PUR. Het aantal meldingen van slachtoffers met gezondheidsproblemen als gevolg van vloerisolatie met PUR neemt toe. Ook bij het PvdA-Ombudsteam komen inmiddels steeds meer meldingen binnen.

De mensen die hiermee te maken krijgen kunnen soms niet meer in hun huis wonen. Ook worden hun meubels en spullen voor hen waardeloos, doordat PUR zich hieraan vasthecht. Meer dan tien gezinnen wonen hierdoor al maanden niet meer in hun eigen huis. Zij zijn daardoor erg gedupeerd.

Over de aansprakelijkheid lopen inmiddels procedures. Voor die procedures is het nodig dat er een relatie wordt aangetoond tussen het aanbrengen van de isolatie en de gezondheidsklachten. TNO voert nu zo’n onderzoek uit. De resultaten daarvan worden rond april verwacht. Overigens staat dit verband voor gezaghebbende toxicologen vast.

Zodra de conclusies van het TNO-rapport bekend zijn vraag ik de minister om daarop te reageren. De PvdA wil dat de minister in de tussentijd Nuon en andere bedrijven die de isolatiewerkzaamheden uitvoeren verzoekt om de voorlichting aan betrokken bewoners te verbeteren (bv advies om tijdens de uitvoering en 1 of meer dagen daarna van het werk niet in de woning te verblijven). Ook willen we dat de bedrijven standaardcontroles uitvoeren na afloop van de werkzaamheden.