Molenwaard is toe aan de 21e eeuw

Molenwaard is toe aan de 21e eeuw

Door Hans Spekman op 25 oktober 2012 Delen  

Afgelopen week was ik op bezoek in Molenwaard. Dat is een nog te vormen gemeente waarvoor in november herverdelingsverkiezingen worden gehouden. Het is er prachtig, weilanden worden omringd door smalle slootjes. Er staan heel veel molens, en bij veel water klinkt het rustgevende geluid van de gemalen. De koeien herkauwen het gras op hun dooie gemak. Je waant je in het pittoreske voorland van je grootouders.

Op bezoek bij de lokale afdeling van de Partij van de Arbeid in Molenwaard hoorde ik iets waardoor ik mij letterlijk in het land van mijn grootouders waande. In deze gemeente zijn namelijk alle lokale etablissementen op zondag nog gesloten. En dat zou nog niet zo erg zijn, als het hier ging om een gebied waar nooit een toerist te zien valt, maar een onderdeel van deze gemeente is Kinderdijk. U weet wel, het werelderfgoed, waar 19 oude Hollandse molens vlak bij elkaar te bewonderen zijn.

Je kunt er met een rondvaartboot langs varen, per oude paardentram het landschap doorkruisen, zelfs met een vliegtuigje kun je er overheen. Maar niet op zondag een kopje koffie of pilsje drinken…

Amerikanen, Japanners, Australiërs, ze vliegen de halve wereld over om dit prachtige nostalgische landschap te mogen bewonderen. En ze zijn welkom natuurlijk, het toerisme in Nederland is een belangrijke bron van inkomsten en werkgelegenheid.

Alleen zou ik hun gezichten wel eens willen zien als ze na zo’n mooie rondrit op zoek gaan naar een fijn restaurant om iets te drinken en te eten op een willekeurige zondag. ‘Wegens zondagsrust gesloten’, hangt er dan vast op een bordje voor de deur.

Veel mensen denken vaak dat gemeentelijke herverdelingsverkiezingen nergens over gaan. Maar toch zou ik zeker wel gaan stemmen als ik inwoner was van de nog te vormen gemeente Molenwaard.

Deze gemeente is toe aan de 21ste eeuw, en daarvoor moeten de winkels en restaurants op zondag gewoon open kunnen. Misschien is het wel aardig als we als PvdA op zondag daar met zijn allen met een paar picknicktafels gaan staan. Met frisdrank, verse koffie en rode tompoezen. Ik kom zeker meedoen.

Delen: