Maak werk van alcoholpoli’s jongeren

Maak werk van alcoholpoli’s jongeren

Door Lea Bouwmeester op 31 mei 2011 Delen  

Vorig jaar hebben zich weer weer meer jongeren met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis gemeld. In 2010 zagen kinderartsen 684 jongeren met veel te veel drank op, een onacceptabel aantal. Minister Schippers (Volksgezondheid) doet momenteel te weinig om het probleem te verminderen. Ze bezuinigt op preventie en voorlichting aan ouder en investeert niet in de kinderalcoholpoli’s. Ik zal er daarom nogmaals op aandringen dat ze werk maakt van een landelijk netwerk van kinderalcoholpoli’s .

Voor 3,5 ton kunnen we deze poli’s landelijk instellen. Hier is al een Kamermeerderheid voor.  Schippers heeft het geld hiervoor echter nog niet toezegd. Het lijkt wel of ze het probleem niet belangrijk genoeg vindt.

350.000 euro is relatief weinig geld, terwijl uit is gebleken dat de poli’s successen boeken; na opname in deze poli’s blijkt dat ouders duidelijker regels stellen, daardoor kinderen minder alcohol tot zich nemen en zelfs dan hun broers, zussen en vrienden minder drinken. Zo zorgen de poli’s voor goede zorg en minder ziektekosten. Voorkomen is beter en goedkoper dan genezen.

Ik wil graag zo snel mogelijk in debat met de minister, zodat zij het geld voor de extra poli’s al in de begroting voor 2012 kan opnemen.