Minister moet treintarieven vaststellen

Minister moet treintarieven vaststellen

Door Jacques Monasch op 10 augustus 2012 Delen  

Eerder deze week kondigde de NS aan de tarieven met ingang van 2013 met 2,4 procent te verhogen. Het openbaar vervoer wordt gefinancierd uit publieke gelden. De eindverantwoording moet dan ook bij de volksvertegenwoordiging liggen. Daarom wil de Partij van de Arbeid dat de minister voortaan de tarieven vaststelt.

Vergelijkbaar met de verhoging van de tarieven van de treinkaartjes is de huurverhoging op de woningmarkt in Nederland. Hiervoor is een landelijk beleid opgenomen. Een jaar van te voren moet worden vastgesteld hoe hoog de inflatie is van het komende jaar. Dit zou ook voor de treinkaartjes moeten gelden.

De PvdA is voor een nieuwe OV-autoriteit met politieke verantwoording, waarin de tarieven van de NS, maar ook voor stads- en streekvervoer landelijk zijn vastgesteld.

Daarnaast moet er meer grip op het spoor komen. Om dat te bereiken wil de PvdA de NS en Prorail fuseren tot één organisatie, zodat problemen op het spoor effectiever worden aangepakt. Ook pleiten wij voor een landelijke invoering van het Europese spoorbeveiligingssysteem ERTMS. Hierdoor moet het aantal treinongelukken en vertragingen afnemen.