Minister laks in aanpak nieuwe drugstrends

Minister laks in aanpak nieuwe drugstrends

Door Lea Bouwmeester op 24 november 2009 Delen  

Minister Klink moet een stap harder lopen om oneigenlijke handel in pillen als Ritalin tegen te gaan. Hij is kampioen verbieden, maar een echte oplossing voor het tegengaan van de vraag naar pillen biedt hij niet. Wij gaan de minister daarom opnieuw vragen deze drugstrend door effectieve voorlichting tegen te gaan.

Op internet zijn zware pillen zonder veel moeite te bestellen, meldt dagblad Metro vandaag. Zo betaal je voor zes doosjes van het ADHD-medicijn Ritalin zo’n 150 euro. Het middel wordt vaak gebruikt in het uitgaanscircuit omdat het een vergelijkbare werking heeft als speed of cocaĆÆne. De pillen komen onder meer van studenten die ze van de huisarts voorgeschreven hebben gekregen.

De handel in pillen zoals Ritalin is al langer bekend. Op scholen, doordat leerlingen met ADHD de pillen verkopen, maar ook steeds vaker via internet. Dit is een gevaarlijke ontwikkeling, omdat het de gezondheid, met name bij jongere, ernstig kan schaden en verslaving veroorzaakt. Klink moet volgens haar daarom echt een stap harder lopen om deze handel en oneigenlijk gebruik te stoppen. De PvdA gaat de minister wederom vragen om deze nieuwe drugstrend tegen te gaan door effectieve voorlichting. Het gaat erom dat mensen inzien hoe gevaarlijk dit gebruik is. Alleen dan bestaat de kans dat men afziet van gebruik.

Een verbod op de verkoop van pillen is er al wel, maar werkt duidelijk niet. Via internet worden steeds vaker en steeds meer genotsmiddelen verkocht. Niet alleen pillen, maar ook alcohol, zonder leeftijdscontrole. De PvdA heeft er al eerder op aangedrongen om deze trend serieus tegen te gaan, maar de minister maakt hier geen haast mee. Wij gaan Klink wederom vragen maatregelen te nemen om verkoop serieus tegen te gaan en te bestraffen enerzijds en meer energie te steken in het tegengaan van de vraag naar illegale pillen (door te wijzen op gevaren) anderzijds. Het is tijd dat minister Klink nu serieus actie onderneemt.