Eindelijk een volwassen en volwaardig salaris

Jeugdloon vanaf 1 juli 2017 omhoog

Eindelijk een volwassen en volwaardig salaris

ANP BART MAAT

Door Lodewijk Asscher op 30 juni 2017 Delen  

Het minimumjeugdloon gaat omhoog, met honderden euro’s.

Woensdag 15 april 2015. De aandeelhoudersvergadering van Ahold. Een jongen loopt naar de microfoon, hij heeft een vraag voor CEO Dick Boer. ‘Om uw loon van 1 jaar te evenaren moet ik 299 jaar werken. Wordt het niet tijd dat Albert Heijn mensen vanaf 18 jaar een volwassen loon betaalt? We doen heel werk, maar krijgen er maar de helft voor betaald. Dit prachtige pak kan ik van 5,96 per uur maar voor de helft betalen.’ Vervolgens trok hij de helft van zijn pak uit.

Zijn actie maakte indruk, ook op mij. Want voor een half loon moest hij wel de volledige huur, boodschappen en kleding betalen.

De jongen heet Soufian en was toen negentien. Zijn actie maakte indruk, ook op mij. Want voor een half loon, het jeugdloon, moest hij wel de volledige huur, boodschappen en kleding betalen. Dat kan niet. Tijd om hier wat aan te veranderen. Young en United heeft hier actie voor gevoerd en wij hebben vanuit de Kamer en het kabinet gestreden. Dankzij de inzet van alle betrokkenen gaan we het nu regelen.

Ik feliciteer al die jongeren die vanaf morgen een volwaardig salaris krijgen voor volwaardig werk.

Morgen op 1 juli – bijna twee jaar later – treedt de nieuwe wet in werking. Het minimumjeugdloon gaat fors omhoog, het kan tot wel 250 euro schelen. Je krijgt vanaf je 22ste een volwaardig loon. En in 2019 vanaf je 21ste.

De actie van Young en United laat zien wat je kan bereiken als we gezamenlijk ergens voor strijden. Ik feliciteer al die jongeren die vanaf morgen een volwaardig salaris krijgen voor volwaardig werk. Zodat ze gewoon in hun levensonderhoud kunnen voorzien, net zoals alle andere volwassenen.

Delen:

Word lid van de PvdA!

Samen kunnen we onze idealen waarmaken.

Doe mee en word nu lid!

Word lid