Niet minder, maar méér betaalbare huurwoningen

Niet minder, maar méér betaalbare huurwoningen

Door Henk Nijboer op 17 maart 2018 Delen  

Iedereen moet zeker kunnen zijn van een goede, betaalbare woning. Een plek waar je je thuis voelt. In een wijk of dorp waar je graag wilt zijn.

Toch is dat niet voor iedereen weggelegd. Voor sociale huurwoningen zijn er vaak lange wachtlijsten, vaak regelmatig meer dan vijf jaar. Er is gewoon sprake van woningnood. Tegelijkertijd worden er in veel gemeenten betaalbare huurwoningen verkocht of gesloopt. De komende jaren gaat het om vele tienduizenden sociale huurwoningen. Dat moet stoppen.

We moeten bouwen, veel bouwen.

Daarom dien ik vandaag – samen met GroenLinks en SP – een initiatiefwet in. Die regelt dat er pas een sociale huurwoning mag worden verkocht of gesloopt, als er tenminste evenveel nieuwe sociale huurwoningen voor terugkomen. Alleen voor specifieke situaties, zoals krimpgebieden, wordt een uitzondering gemaakt. Zo zorgen we ervoor dat het aantal betaalbare huurwoningen niet verder daalt.

De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wil de komende jaren juist nog meer sociale huurwoningen verkopen. Dat raakt mensen direct. Het leidt ertoe dat er iemand langer bij zijn ouders moet blijven wonen. Of niet kan verhuizen voor een nieuwe baan. Of na een scheiding diep in de problemen blijft zitten. Of dat ouderen niet naar een meer passende woning kunnen verhuizen. Zolang de wachtlijsten nog zo lang zijn, is iedere sociale huurwoning die verdwijnt een groot probleem voor iemand die smacht naar een huis.

Daarom dien ik vandaag een initiatiefwet in, die regelt dat er pas een sociale huurwoning mag worden verkocht of gesloopt, als er tenminste evenveel nieuwe sociale huurwoningen voor terugkomen.

Er zijn juist meer betaalbare woningen nodig in plaats van minder. Met dit wetsvoorstel zetten we een belangrijke stap in die richting. Maar er is meer nodig. We moeten bouwen, veel bouwen. Want iedereen moet zeker kunnen zijn van een fijne betaalbare woning.

Download en lees het wetsvoorstel hier >>

Word lid

Samen kunnen we onze idealen waarmaken. Doe mee!

Word nu lid

Laat je emailadres achter en blijf op de hoogte