Minder gedoe voor zzp’er

Minder gedoe voor zzp’er

Minder gedoe voor zzp’er
Foto Flickr / PvdA

Door Mei Li Vos op 20 april 2015 Delen  

Het is goed dat er nu eindelijk echt werk wordt gemaakt van de regeldruk van zzp’ers. In plaats van de Beschikking Geen Loonheffing (BGL) waarbij zzp’ers met extra administratieve lasten worden opgezadeld, heeft staatssecretaris Wiebes nieuwe plannen gemaakt. Daar kan ik mij zeer in vinden. Want niet alleen wordt werken voor zzp’ers eenvoudiger, ook komt de verantwoordelijkheid voor misstanden te liggen waar die hoort. Niet langer de zzp’er is dan verantwoordelijk, maar de opdrachtgever.

De PvdA was kritisch op de BGL zoals eerder voorgesteld door de staatssecretaris. Het is dan ook mooi nieuws dat er naar de kritiek geluisterd is en samen met zzp’ers en opdrachtgevers een nieuw alternatief is verzonnen. Een zelfde systematiek als nu al in de zorg wordt toegepast, zal worden uitgerold over andere sectoren.

In iedere sector worden standaardovereenkomsten opgesteld die zzp’ers alleen nog maar hoeven in te vullen. Daarna kunnen ze direct aan het werk. Een bijzonder snel en eenvoudig systeem, wat naar verwachting in oktober van dit jaar wordt gerealiseerd. Er staan dan zo’n 40 voorbeeldovereenkomsten (sectorspecifiek en algemeen) op de site van de belastingdienst. Daarmee zouden de meeste opdrachtgevers en opdrachtnemers voldoende keuze moeten hebben. Er blijft echter ook de mogelijkheid bestaan om individuele overeenkomsten voor te leggen aan de belastingdienst.

Het is belangrijk dat de polder (opdrachtgevers, zzp’ers en de politiek) samen de handschoen hebben opgepakt om een nieuw werkbaar systeem te vinden. Zzp’ers krijgen lagere administratieve lasten, schijnconstructies worden tegengegaan en de verantwoordelijkheid voor misstanden komt bij opdrachtgevers te liggen. Dat is goed nieuws voor alle zzp’ers.