Mind the Gap

Mind the Gap

Door Kirsten van den Hul op 17 mei 2018 Delen  

De kloof tussen arme en rijke kinderen neemt razendsnel toe.

“Mind the Gap.” Iedereen die Londen wel eens heeft bezocht kan het wel dromen, dat bandje uit de metro. Datzelfde bandje mogen we ondertussen ook wel op Nederlandse basisscholen gaan afspelen. Want de kloof tussen arme en rijke kinderen neemt razendsnel toe, en zo dreigen kinderen met achterstanden de trein al helemaal aan het begin van de rit te missen.

Kinderen met achterstanden dreigen de trein al helemaal aan het begin van de rit te missen.

Het was één van de meest in het oog springende conclusies uit het jaarlijkse Onderwijsverslag van de Onderwijsinspectie: steeds vaker bepaalt wie je ouders zijn welke kansen je krijgt in het onderwijs.

Daarover schreef onderwijsjournaliste Anja Vink een ijzersterk stuk. De groeiende segregatie  in ons onderwijs overtreft inmiddels de meest gesegregeerde steden in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Vooral hoogopgeleide ouders kiezen vaak voor een specifieke school. Daardoor zitten op andere scholen juist veel kinderen van minder kapitaalkrachtige ouders bij elkaar. Ieder in zijn eigen bubbel. Zonde, want segregatie belemmert de prestaties van leerlingen en juist op  gemengde scholen kunnen kinderen beter presteren.

Segregatie belemmert de prestaties van leerlingen en juist op gemengde scholen kunnen kinderen beter presteren.

Vanmiddag debatteerde de Kamer over het Onderwijskansenbeleid. Dit kabinet kiest voor een herverdeling, waardoor gemeenten zoals Utrecht en Woerden hun budget drastisch zien slinken. Daarmee doet het  kinderen in een achterstandssituatie tekort.

Een opeenstapeling van problemen dreigt bovendien op bepaalde scholen: het lerarentekort, de grotere werkdruk voor leraren, onder-advisering, vooral bij kinderen met een migratie-achtergrond en schooluitval. Deze versterken elkaar alleen maar. Als dan ook nog groepen kinderen met een achterstandssituatie aan hun lot worden overgelaten, dreigt het onderwijs te verworden tot een segregatie-instrument in plaats van de emancipatiemotor die de PvdA er graag in ziet.

Geen enkel kind zou de trein hoeven te missen.

Geen enkel kind zou de trein hoeven te missen. Waar je ook woont, wie je ouders ook zijn. Dat is en blijft onze inzet. Zodat we dat bandje met “Mind the Gap” kunnen laten waar het hoort: in de Underground.

Laat je emailadres achter en blijf op de hoogte

Word lid

Samen kunnen we onze idealen waarmaken.

Doe mee en word nu lid!

Word nu lid