Miljarden voor het oprapen

Miljarden voor het oprapen

Door Ed Groot op 20 augustus 2012 Delen  

De domste bezuiniging van het kabinet-Rutte is die op de belastingdienst. Nog eens honderden inspecteurs moeten er extra uit de komende jaren. De AbvaKabo deed een boekje open over de gevolgen. Het aantal aangiften van bedrijven en particulieren dat echt wordt gecontroleerd holt achteruit. Fraudeurs komen steeds makkelijker weg. Maar ook onbedoeld verkeerd ingevulde aangiften worden minder vaak gecorrigeerd. En vorderingen van minder dan 1500 euro voor particulieren of minder dan 5000 euro voor bedrijven laat men maar lopen. Te bewerkelijk. ‘Miljarden voor het oprapen’, concludeerde de AbvaKabo terecht.

Vlak voor het Kamerdebat eind juni over deze zaak sprak ik met een aantal belastinginspecteurs. Ervaren rotten met hart voor de publieke zaak. Wat zij willen is gewoon controleren of iedereen netjes belasting betaalt. Niet te weinig, maar ook niet teveel. Maar daar komen ze steeds minder aan toe. Ze moeten aangiften ongezien ‘afstempelen’of ‘doorselecteren’ zoals dat heet. Vergaderen over de volgende reorganisatie. Met lede ogen aanzien dat ze van de 100 verdachte aangiften die de computer uitspuwt er maar tien mogen controleren.

Over één ding waren die inspecteurs het eens. Geef ons meer tijd voor ouderwets controleren en we verdienen een veelvoud van ons eigen salaris terug. Ik heb een motie ingediend om het aantal ouderwetse controles weer drastisch op te voeren en daartoe personeel vrij te maken. Die is aangenomen. Maar liever nog regelen we straks zelf in de kabinetsformatie dat de belastingdienst goed op sterkte komt. Griekse toestanden moeten we hier niet hebben.

Delen: