Middelbare scholen belonen als ze kinderen kansen bieden

Middelbare scholen belonen als ze kinderen kansen bieden

Middelbare scholen belonen als ze kinderen kansen bieden
Foto Flickr / bies

Door Loes Ypma op 25 juni 2015 Delen  

Kinderen kansen bieden, dat moet ons onderwijs doen. Daar hoort bij dat leerlingen met een gemengd advies (bijvoorbeeld vmbo-t/havo) de kans krijgen zich te laten zien op het hogere niveau. Scholen hadden het gevoel dat ze werden afgerekend als ze leerlingen de kans boden maar die leerlingen het vervolgens toch niet bleken te redden. De scholen kregen dan minpunten van de inspectie en gingen daarom voor de veilige weg en plaatsten kinderen op het lagere niveau van het dubbele advies.

Voortaan worden middelbare scholen door de Onderwijsinspectie positief gestimuleerd om kinderen het hogere niveau te laten halen. Naar aanleiding van mijn motie wordt de werkwijze van de inspectie veranderd: scholen krijgen geen minnetje meer als een leerling met gemengd advies afzakt naar het lagere niveau maar dat wordt neutraal beoordeeld. Ze krijgen daarentegen wel juist een plusje als een leerling op het hogere niveau blijft. Zo worden ze beloond als ze kinderen kansen bieden.

Op deze manier zal het ‘onderbouwrendement’ dat de inspectie vaststelt, scholen aansporen om het beste uit elke leerling te halen. Zo zorgen we dat kinderen over wie in groep acht getwijfeld wordt, altijd de kans krijgen het hogere niveau te proberen. En zo krijgen ook laatbloeiers de kans het beste uit zichzelf te halen.