Mensensmokkelaars hard aanpakken

Mensensmokkelaars hard aanpakken

Door Marit Maij op 14 november 2013 Delen  

De PvdA wil dat het aanpakken van mensensmokkelaars een prioriteit wordt voor Europol, de Europese politieorganisatie. Jaarlijks proberen duizenden immigranten Europa te bereiken vanuit de Middellandse Zee, vaak met velen tegelijk in gammele, onveilige bootjes. Deze tochten zijn levensgevaarlijk en de opvarenden worden vaak uitgebuit. De premier moet er in Brussel voor zorgen dat dit punt prominent op de agenda van de Europese politie komt.

Met mensensmokkel wordt helaas grof geld verdiend. Vluchtelingen op Lampedusa vertellen dat ze 5.000 euro moesten betalen voor de overtocht. Met 500 mensen in een gammel bootje is dat dus snel tweeëneenhalf miljoen euro per boot. Jaarlijks verdienen mensensmokkelaars met de overtocht van migranten vanuit Noord Afrika rond de 25 miljard euro. Dit jaar alleen al overleefden honderden mensen de reis naar Europa niet.

Telkens weer worden we opgeschrikt door zinkende bootjes met honderden migranten en vluchtelingen, die het leven laten onder de laars van Europa op zoek naar een beter bestaan. Mensen voor veel te veel geld in een gammel bootje de zee op sturen, met grote risico’s voor de opvarenden, is een van de ergste misdaden die je kunt bedenken. We moeten vooral de mensen aanpakken die rijk worden van deze praktijk, niet de slachtoffers.

Tijdens de vorige Europese Raad is er al door de Europese regeringsleiders een werkgroep ingesteld die met voorstellen moet komen. De PvdA wil dat deze werkgroep ook de aanpak van mensenhandel oppakt. Daarnaast wil ik ook laten onderzoeken of mensensmokkelaars berecht kunnen worden voor het internationale strafhof in Den Haag, omdat het om transnationale criminele organisaties gaat.