Mensenrechtenschendingen in Turkije

Mensenrechtenschendingen in Turkije

Door Marit Maij op 27 oktober 2016 Delen  

De mensenrechtensituatie in Zuidoost-Turkije blijft bijzonder zorgelijk.

Vandaag werden we weer opgeschrikt door berichten over de arrestatie van twee co-burgemeesters van Diyarbakir in Turkije, beide lid van oppositiepartij HDP. Zij werden opgepakt en vastgezet door Turkse antiterreureenheden van de politie. Onbekend is wat er verder met hen gebeurt.

Ik maak mij grote zorgen over deze berichten. De onrust en het geweld tussen de Turkse regering en de lokale bevolking neemt toe. Daarnaast lijkt het er opnieuw op dat president Erdogan de mislukte coup misbruikt om af te rekenen met oppositiepartijen en politieke tegenstanders. Het arresteren van deze burgermeesters is daar een voorbeeld van. Het zijn niet alleen aanhangers van de Gülen-beweging die gezuiverd worden, maar ook andere oppositiegroepen worden onheus bejegend, in strijd met de democratische principes.

Daarom heb ik minister Koenders om opheldering gevraagd. Hij moet in Europees verband Turkije aanspreken op dergelijke acties die tegen de democratie en de mensenrechten ingaan. De PvdA vindt het onaanvaardbaar dat een land, waar de EU toetredingsgesprekken mee voert, op deze wijze met de rechtsstaat omgaat. Mensen zijn hun leven niet zeker en Europa mag daar nooit bij wegkijken.