Mensen boven techreuzen

Mensen boven techreuzen

Door Paul Tang, Henk Nijboer, Lodewijk Asscher op 25 april 2019 Delen  

We moeten er zeker van kunnen zijn dat iedereen een eerlijke bijdrage levert aan de maatschappij. Zodat onze mensen in de zorg, het onderwijs en de politie een goed loon ontvangen. Zodat onze infrastructuur op orde is, en de krijgsmacht capabel.

Daar is een eerlijke bijdrage van iedereen voor nodig. Dat betekent dat ook digitale multinationals hun steentje moeten bijdragen. Dat we mensen boven Tech multinationals zetten.

Bekijk de persconferentie (die begint op 5:54):

Tech bedrijven als Google en Facebook kunnen zonder uitgebreide fysieke aanwezigheid veel verdienen in Nederland.

Digitale bedrijven hebben namelijk veel mogelijkheden om belastingen te ontwijken. Het gevolg is dat er te weinig belasting wordt betaald in Europa. Tech bedrijven als Google en Facebook kunnen zonder uitgebreide fysieke aanwezigheid veel verdienen in Nederland. De winst kan gemakkelijk worden verschoven naar landen waar weinig of geen belasting wordt betaald. Daardoor blijft deze winst vaak onbelast. Dat is niet alleen oneerlijk naar alle andere belastingbetalers, het levert digitale bedrijven een concurrentievoordeel op. Dat is niet eerlijk.

Daarom maken we een wetsvoorstel voor een digitale belasting.

Internationaal wordt er niets aan dit probleem gedaan. Daarom doen sommige landen het nu zelf, zoals Frankrijk, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk. Wij vinden dat Nederland dit ook moet doen. Daarom maken we een wetsvoorstel voor een digitale belasting. Zo gaan bedrijven als Google, Facebook en Amazon ook hun eerlijke bijdrage leveren. Net als iedereen dat doet.

Lees hier het wetsvoorstel.

Delen:

Word lid

Samen kunnen we onze idealen waarmaken. Doe mee!

Word nu lid