‘Men die quicker, but women get sicker’

‘Men die quicker, but women get sicker’

Door Lilianne Ploumen op 10 september 2020 Delen  

Het is al lang bekend dat ziekten en gezondheidsklachten zich anders uiten bij mannen en vrouwen. Toch wordt in de geneeskunde nog vaak het mannenlichaam als de norm beschouwd.

En dat terwijl medisch wetenschappelijk onderzoek en ervaringen uitwijzen dat optimale zorg voor vrouwen niet hetzelfde is als optimale zorg voor mannen. Het leidt ertoe dat vrouwen weliswaar langer leven dan mannen, maar vaker in slechte gezondheid zijn.

Het is al lang bekend dat ziekten en gezondheidsklachten zich anders uiten bij mannen en vrouwen.

Het betekent dat sommige diagnoses bij vrouwen (te) laat worden gesteld. Zo wordt nog altijd 54 procent van de hartinfarcten bij vrouwen gemist. Daarnaast zijn behandelingen vaak op mannen afgestemd, waardoor vrouwen regelmatig de verkeerde of een te zware behandeling krijgen, met onnodige bijwerkingen tot gevolg. Vrouwen hebben 60 procent meer last van bijwerkingen.

Vrouwen hebben 60 procent meer last van bijwerkingen.

Bijvoorbeeld Bea die een hartinfarct had, maar in het ziekenhuis te horen kreeg dat er niets aan de hand was en weer naar huis werd gestuurd. De klachten werden afgedaan als ‘overgangsklachten in combinatie met vermoeidheid.’ Pas twee weken later werd de juiste diagnose gesteld. Ze heeft geluk dat ze nog leeft.

Het betekent dat sommige diagnoses bij vrouwen (te) laat worden gesteld.

Of Naomi die jarenlang  lang pijn had in haar rug en bekken. Volgens de huisarts het gevolg van haar zwangerschap. Na 6 jaar werd de diagnose ‘Ziekte van Bechterew’ geconstateerd en kon ze worden behandeld. 

Dit moet nu echt anders. Want gelijke zorg is een grondrecht. Voor iedereen. Het is tijd voor dwingender maatregelen. Daarom doe ik vandaag ruim dertig voorstellen om dit te verbeteren. Geen gemiste diagnoses en verkeerde behandelingen meer. Wel meer doelmatige zorg voor zowel mannen en vrouwen, die hierdoor een lagere ziektelast hebben en minder beroep hoeven doen op dure zorg. Dat is goed voor ons allemaal!

Lees de hele initiatiefnota ‘ongelijke behandeling = betere zorg’ hier.

Dit moet nu echt anders. Want gelijke zorg is een grondrecht. Voor iedereen.

 

Delen:
Maak het verschil - doneer nu voor de campagne!

We kunnen #NietZonderJou

Meld je aan en maak het verschil!

Doe mee

Steun onze docenten en blijf op de hoogte

Steun onze strijd en blijf op de hoogte van al onze acties, ideeën en activiteiten omtrent leraren.