Meer vrouwen aan top financiële sector

Meer vrouwen aan top financiële sector

Facebook PvdA

Door Henk Nijboer op 14 oktober 2014 Delen  

Vandaag bespreken we de tweede termijn van de wet beloningsbeleid financiële ondernemingen in de Tweede Kamer. Het gaat om de meest vergaande bonuswetgeving ter wereld en daar is de Partij van de Arbeid trots op. De PvdA is trots omdat het hard nodig is om de bonuscultuur bij banken aan banden te leggen. Het is een belangrijke stap in het gezond maken van de financiële sector. Het maatschappelijk belang moet weer leidend worden.

Er is echter meer nodig om de cultuur in de financiële sector te veranderen. De PvdA wil een einde aan het ‘Old boys network’ dat de financiële bestuurswereld nog altijd domineert. Er is meer diversiteit nodig in de top van financiële bedrijven.

Uit onderzoek blijkt dat diverser samengestelde besturen leiden tot betere beslissingen en minder gerichtheid op het eigen belang. Bij de vier grootste Nederlandse banken zit slechts één vrouw in een Raad van Bestuur. Één van de twintig, dat is met vijf procent veel te weinig. Bij de vier grootste verzekeraars zijn dat er twee. Dat is veel te weinig om tegenwicht te bieden aan de zogenoemde apentrotsmentaliteit die in de sector nog te vaak overheerst. En het is in strijd met wat bankiers en verzekeraars eerder afspraken: 30 procent vrouwen in de top.

De PvdA wil dat bankiers en verzekeraars deze afspraken nakomen. In 2017 moeten de besturen zichtbaar diverser zijn samengesteld. Als er geen wil is, komt er een wet.