Meer meisjes bij exacte vakken

Meer meisjes bij exacte vakken

Meer meisjes bij exacte vakken

Door Tanja Jadnanansing op 14 maart 2016 Delen  

Steeds minder meisjes kiezen voor exacte vakken. Dat is een slechte ontwikkeling, want meisjes kunnen net zo goed aan wiskunde doen als jongens. Vaak hebben meisjes een beperkt beeld van wat ze kunnen met exacte vakken, ze denken aan wiskundedocent of wetenschapper bijvoorbeeld. Dat je er ook mee in de gaming-industrie kan gaan werken is een stuk minder bekend. Tijd om dat beeld te doorbreken en meer meisjes enthousiast te krijgen voor exacte vakken!

Wiskundedocent Willy is daar al 35 jaar mee bezig. Als ze begint te spreken over het vak beginnen haar ogen te glimmen. Leren mag ook leuk zijn, is haar adagium. Op dit moment leidt ze nieuwe docenten op aan de Hogeschool van Utrecht. Toen zij daar zelf nog studeerde was ze een van de weinige vrouwen. En dat merkte ze ook, bijvoorbeeld als mensen haar vroegen of de studie haar niet ‘onvrouwelijk’ maakte. Wat dat betreft is er veel verbeterd, maar we zijn er nog lang niet.

Willy haar uitdaging is om wiskunde leuk te maken. Niet alleen maar sommen, maar ook wiskundige speurtochten, assenstelsels op het schoolplein of berekenen welke bus-routes de minste kans op regen heeft. Ze ziet overal wiskunde. Op die manier heeft ze meisjes en jongens altijd gestimuleerd en ook met hun concreet gepraat over de beroepsmogelijkheden. Ze is wat mij betreft een rolmodel voor al die meisjes die wiskunde ook leuk vinden, maar druk voelen om een zogenaamd ‘vrouwelijkere’ studie te gaan volgen.

Aan ons in de politiek nu de taak verder te gaan waar het werk van docenten zoals Willy stopt.