Meer kansen voor meisjes en vrouwen wereldwijd

Meer kansen voor meisjes en vrouwen wereldwijd

Foto Pixabay / chinezesk

Door Kirsten van den Hul op 22 november 2017 Delen  

Wereldwijd worden 1 op de 3 meisjes en vrouwen slachtoffer van geweld. Elke 3 seconden wordt er een meisje uitgehuwelijkt. Onacceptabel!

Op dit moment voltrekt zich een humanitair drama in Jemen. 27 miljoen mensen, onder wie veel vrouwen en kinderen, hebben dringend hulp nodig. Een van hen is Amal Basha. Ze werd op haar achtste uitgehuwelijkt, scheidde op haar twaalfde.

Amal Basha in gesprek met mannen

Nu is ze een belangrijk voorvechtster van vrouwenrechten, mensenrechten en democratie. Maar niet zonder gevolgen: Amal en haar kinderen worden bedreigd, aangevallen en zelfs ontvoerd, de remmen van haar auto werden onklaar gemaakt en er zijn geregeld invallen in haar kantoor.

Heldinnen als Amal verdienen onze steun.

Amal betekent hoop in het Arabisch. En Amal doet haar naam eer aan, want ze geeft niet op. Mede dankzij het door haar verzamelde bewijsmateriaal van mensenrechtenschendingen is de Nederlandse resolutie in de VN-Veiligheidsraad over onafhankelijk onderzoek in Jemen aangenomen. Mensen als Amal laten met gevaar voor zichzelf en hun familie, zien wat er gebeurt. En juist daarom verdienen heldinnen als Amal onze steun.

Want er is nog genoeg werk aan de winkel. Wereldwijd worden 1 op de 3 meisjes en vrouwen slachtoffer van geweld. Elke 3 seconden wordt er in de wereld een meisje uitgehuwelijkt.

Tijdens het debat over de begroting van het ministerie van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking vroeg ik Minister Kaag dan ook te investeren in de ontwikkeling en kansen van meisjes en vrouwen. Niet omdat het moet, maar omdat het werkt.

Om dit concreet te maken, heb ik een voorstel ingediend om extra geld vrij te maken voor SheDecides. Daarbij heb ik de minister verzocht ook haar collega’s van andere ministeries op te roepen serieus (én meetbaar!) werk te maken van een gelijke positie van vrouwen en mannen. Tot slot heb ik het belang van onderwijs voor de meest kwetsbaren benadrukt, en gepleit voor meer steun aan vrouwenrechtenverdedigers als Amal Basha, grass roots en diaspora-organisaties, en vakbonden.

Delen:

Word lid van de PvdA!

Samen kunnen we onze idealen waarmaken.

Doe mee en word nu lid!

Word lid