Meer hulp voor Syrische kinderen

Meer hulp voor Syrische kinderen

Door Roelof van Laar op 11 september 2014 Delen  

De internationale hulp aan Syrië schiet ernstig tekort. Oxfam Novib luidt in haar rapport ‘A Fairer Deal for Syria’ de noodklok. Drie jaar na het begin van de burgeroorlog hebben minstens 10,8 miljoen Syriërs hulp nodig. Onder hen zijn 5 miljoen kinderen. We moeten voorkomen dat zij ’kind van de rekening’ worden. Daarom heb ik de minister gevraagd om aanvullende hulp voor Syrië en in het bijzonder voor Syrische kinderen.

Uit het rapport van Oxfam blijkt dat slechts 43,6 procent van de financiering die nodig is voor het bieden van hulp aan Syrische vluchtelingen reeds toegezegd is. Door dit gebrek aan financiering kunnen hulporganisaties zoals Unicef in Syrië geen vaccinatieprogramma’s opstarten en zijn zij niet in staat voldoende onderwijs te bieden aan kinderen in vluchtelingenkampen. Dit terwijl veel jongeren al vanaf het begin van de crisis niet meer naar school gaan.

De kinderen van Syrië zijn de meest kwetsbare slachtoffers en worden het hardste door de burgeroorlog getroffen. UNICEF constateert dat slechts een derde van de kinderen die zijn gevlucht voor het geweld onderwijs, psychosociale hulp en bescherming krijgen. Kinderen met een trauma worden dus onvoldoende geholpen en kunnen geen toekomst opbouwen. Er dreigt een verloren Syrische generatie te ontstaan. Al deze kinderen hebben vreselijke dingen meegemaakt. Zij hebben liefde, steun en goed onderwijs nodig. Ik wil dat de Nederlandse regering extra geld beschikbaar stelt om hen te helpen. Ook Syrische kinderen hebben recht op een toekomstperspectief.

Delen: