Meer hulp voor gevluchte kinderen

Meer hulp voor gevluchte kinderen

Door Roelof van Laar op 8 oktober 2014 Delen  

Gevlucht, getraumatiseerd en ver van huis krijgen kinderen uit Syriƫ, Irak, Zuid-Soedan en de Centraal Afrikaanse Republiek niet het onderwijs en de zorg die zij zo hard nodig hebben. Om te voorkomen dat er een verloren generatie kinderen ontstaat, vind ik dat we nu een extra bijdrage moeten leveren. Ik heb de minister voor Ontwikkelingssamenwerking dinsdag gevraagd om 15 miljoen extra vrij te maken voor de hulp van deze kinderen.

De helft van alle vluchtelingen wereldwijd is jonger dan 18 jaar. Oorlogen en humanitaire crises zoals in Syrië, treffen deze kinderen vaak het hardst. Door het geweld waartussen zij opgroeien, raken kinderen getraumatiseerd. Vaak kunnen ze als gevolg van dit geweld ook niet meer naar school, omdat die is weggebombardeerd of het niet veilig genoeg is om die te bezoeken.

In Libanon maken vluchtelingen uit Syrië op dit moment een kwart van de bevolking uit. Dat is meer dan de onderwijssector en gezondheidszorg daar aan kan. Als de gevluchte Syrische kinderen nu niet de zorg, hulp bij traumaverwerking en het onderwijs krijgen die zij zo hard nodig hebben, dreigt een verloren generatie.

Dat geldt helaas niet alleen voor Syrische kinderen. Ook uit Zuid-Soedan, de Centraal Afrikaanse Republiek en Irak zijn veel gezinnen met kinderen gevlucht. Ook zij hebben onze hulp nodig. Nu er wereldwijd zoveel kinderen vluchteling zijn, heb ik een voorstel ingediend om 15 miljoen extra vrij te maken voor kinderen op de vlucht.