Meer acute opvangplekken voor ouderen

Meer acute opvangplekken voor ouderen

Foto Shutterstock / Photographee.eu

Door Marith Volp op 8 november 2016 Delen  

Elke oudere moet erop kunnen rekenen dat de juiste zorg direct beschikbaar is. Nog te vaak belanden ouderen nu in het ziekenhuis op de spoedeisende hulp, terwijl dat niet de beste plek voor hen is. Zij kunnen veel beter geholpen worden op een acute opvang voor ouderen. Daarom wil ik dat snel wordt geregeld dat door het hele land zulke opvangplekken komen.

Natuurlijk moet er voor ernstige medische problemen altijd plek zijn in het ziekenhuis. Maar soms zijn er ook acute situaties waarbij het thuis niet langer gaat, maar de spoedeisende hulp niet de juiste plek is. Bijvoorbeeld bij ouderen met psychogeriatrische problemen of een toenemende afhankelijkheid van zorg die thuis niet langer op te vangen is. Voor deze mensen moet er direct een plek zijn in een acute opvang voor ouderen.

Dat is op een paar plekken in Nederland nu al goed geregeld. Daar wordt, als dat nodig is, passende opvang geboden. En vervolgens wordt er gekeken welke oplossing er voor de langere termijn gevonden kan worden. Ik wil dat deze plekken overal beschikbaar zijn, en heb de minister gevraagd dit te regelen. Zodat ouderen die hulp nodig hebben, ook passende hulp krijgen. En we daarmee voorkomen dat ziekenhuizen overbelast raken, zoals de ziekenhuizen deze week nog terecht aangaven.

Op zo’n acute opvang voor ouderen is een bed beschikbaar en krijgen mensen direct de hulp die nodig is. Daarmee geven we ouderen de zekerheid dat ze de juiste zorg krijgen, als het thuis niet meer gaat.