Meer aandacht voor kind verslaafde ouders

Meer aandacht voor kind verslaafde ouders

Meer aandacht voor kind verslaafde ouders
Foto Flickr / PvdA

Door Marith Volp op 2 december 2014 Delen  

In de verslavingszorg moet er meer aandacht komen voor de kinderen van verslaafden. Een derde van deze kinderen raakt op latere leeftijd namelijk zelf ook verslaafd. Als beide ouders verslaafd zijn is die kans zelfs 50%. Het merendeel van deze kinderen is jonger dan 12 jaar als de ouders met verslavingszorg in aanraking komen. Ik wil dat er bij verslaafde ouders ook altijd wordt gecontroleerd hoe het met de kinderen gaat.

Dinsdag sprak ik hierover bij RTL Late Night. Bekijk het gesprek >

Door een dergelijke ‘kindcheck’ wordt door verslavingsartsen altijd gecontroleerd of een patiënt kinderen heeft en of hulp voor de kinderen nodig is. Zodat indien nodig de juiste hulp kan worden ingeschakeld. Nu gebeurt dat soms wel, maar ook te vaak niet. Het is echter een uitstekende manier om veel kinderen leed te besparen. Daarom leg ik dit voorstel vandaag voor aan de Kamer tijdens het debat over de verslavingszorg.

Het welzijn van deze kinderen is mij veel waard. Als ouders verslaafd zijn en hulp zoeken moeten we ook checken of de kinderen geen gevaar lopen of zorg nodig hebben. Daarnaast lopen deze kinderen een groot risico om hun ouders achterna te gaan. Door op jonge leeftijd in te grijpen en preventieve zorg te verlenen voorkom je veel problemen op latere leeftijd.