Meer aandacht voor de belangen van asielkinderen

Meer aandacht voor de belangen van asielkinderen

Foto Pixabay / Pexels

Door Attje Kuiken op 12 september 2018 Delen  

Kinderen verdienen het kind te zijn.


Lily en Howick mogen blijven! Dat is fantastisch nieuws. Eindelijk krijgen zij de kans weer rustig te slapen en na te denken over hun toekomst. En dat zou voor ieder kind vanzelfsprekend moeten zijn. Geen kind zou moeten leven met een permanente donkere wolk boven het hoofd. Met een gevaar dat altijd latent aanwezig is. Het beste verwoord door Howick zelf: “De onzekerheid dat je s’ochtends vroeg wakker wordt en denkt ‘misschien komen ze ons wel halen’.

Kinderen verdienen het kind te zijn. Om af te spreken met leeftijdgenootjes om te gaan voetballen, in plaats van met advocaten.

We weten echter dat dit geen geïsoleerd geval is. Er zijn meer kinderen – zoals Lily en Howick – die al 8, 9 of 10 jaar in Nederland zijn. Het laat zien dat het Kinderpardon knelt en dat  structurele oplossingen nodig zijn. En deze discussie is niet nieuw.

Vandaag heb ik in het debat opnieuw aandacht gevraagd voor de oplossingen waar wij ons al langer hard voor maken.

  1. Kinderrechten verankeren in de asielwetgeving. Samen met Bram van Oijk heb ik een initiatiefwetsvoorstel ingediend dat de rechten van het kind verankert in de asielwetgeving. Zodat rechters een juridische basis hebben om dit belang zwaarder mee te laten wegen bij asielzaken. Het wetsvoorstel is net terug van de Raad van State en wij gaan het binnenkort verdedigen in de Kamer. Graag nodig ik D66 en ChristenUnie uit om deze wet samen met mij te verdedigen.
  2. Verruiming uitwerking kinderpardon en oplossing bieden voor kinderen die nu al heel lang in Nederland zijn.
  3. Snellere en kortere asielprocedures. Van een asielprocedure die 10 jaar duurt wordt uiteindelijk helemaal niemand beter. Daarom moet er eerder duidelijkheid komen. Ook de overheid moet stoppen met nodeloze procedures. Wij zijn het verplicht aan deze kinderen om ons werk beter te doen en hun een toekomst te bieden.

Wij zijn het verplicht aan deze kinderen om ons werk beter te doen en hun een toekomst te bieden.

Kinderen verdienen het kind te zijn. Om af te spreken met leeftijdgenootjes om te gaan voetballen, in plaats van met advocaten. Wakker liggen van die leuke jongen in de klas, niet van gerechtelijke uitspraken. Ik weet als geen ander hoe lastig deze dossiers zijn en dat er altijd grensgevallen zijn. Maar wij zijn het verplicht aan deze kinderen om ons werk beter te doen en hun een toekomst te bieden.

Word lid

Samen kunnen we onze idealen waarmaken.

Doe mee en word nu lid!

Word nu lid