McDonalds gaat bezorgen, maar door wie?

Lekker eten! Goed bezorgd?

McDonalds gaat bezorgen, maar door wie?

Door Gijs van Dijk op 1 juni 2017 Delen  

Alle werkenden in Nederland moeten goed verzekerd zijn tegen ongevallen en arbeidsongeschiktheid.

Een luie zondag. Misschien nog een beetje brak van de zaterdagavond. Eigenlijk geen zin om van de bank af te komen. Ik laat dan vaak – net als heel veel Nederlanders – eten thuisbezorgen. Ik hoef mijn huis niet uit, niet te koken en het staat binnen een mum van tijd voor de deur. Heerlijk! Maar ik wil ook dat de jongen of meisje die het eten bezorgt goed verzekerd is tegen pech.

Maar ik wil ook dat de jongen of meisje die het eten bezorgd goed verzekerd is tegen pech.

Vandaag maakte McDonald’s bekend dat zij hun hamburgers en frietjes ook thuis gaan bezorgen. Eindelijk, zou ik bijna zeggen. Ze gaan daarvoor gebruik maken van de bezorgers van UberEats. Toen ik dat las maakte ik me toch een beetje zorgen. De bezorgers van UberEats zijn namelijk niet verzekerd tegen pech en ongevallen. En een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker als je in een drukke stad hard moet fietsen omdat je per bezorgde maaltijd wordt betaald. Als er onverhoopt iets misgaat en je wordt aangereden, ziek of werkloos dan krijg je als bezorger van deze bedrijven niks om op terug te vallen. Alle baten voor het bedrijf, alle risico’s voor de bezorger.

En daar strijden wij tegen. Alle werkenden in Nederland, en zeker de vaak jonge bezorgers van UberEats, moeten goed verzekerd moeten zijn tegen ongevallen en arbeidsongeschiktheid. Daarom heb ik minister Lodewijk Asscher gevraagd zo snel mogelijk met McDonalds en UberEats om tafel te gaan zitten. Zodat de bezorger die mij op zondag mijn Big Mac komt brengen goed verzekerd is en een normaal contract heeft.

Wil jij dat ook? Deel dan dit bericht en roep je vrienden op onze petitie te tekenen!

Teken de petitie!

Teken voor eerlijke arbeidsvoorwaarden van jonge koeriers. Met jullie handtekeningen kunnen wij het verschil maken.