MBO’ers moeten stage kunnen lopen

MBO’ers moeten stage kunnen lopen

MBO’ers moeten stage kunnen lopen
 Foto Shutterstock / Goodluz

Door Tanja Jadnanansing op 6 april 2016 Delen  

Op het MBO leren jongeren een vak. Ze worden klaargestoomd voor een baan. Niet alleen door lessen te volgen op school, maar vooral ook door ervaring op te doen in de praktijk. Voor iedereen moet er daarom een goede stageplaats zijn. Minister Bussemaker stelde afgelopen vrijdag in de Telegraaf dat er voldoende stageplekken moeten zijn voor MBO’ers, want jongeren hebben er natuurlijk niets aan als zij een opleiding volgen, maar vervolgens geen stage kunnen lopen.

Ruim drie jaar geleden kwam ik al met het plan voor een stage-garantie. Mijn plan was dat alle jongeren tijdens hun opleiding stage moeten kunnen lopen en dat de opleidingen daarvoor moeten zorgen. Nu ontstaat er langzaam een meerderheid voor dit plan om de eindverantwoordelijkheid voor het vinden van een stageplaats bij de opleiding te leggen, zodat alle MBO’ers een stageplaats kunnen krijgen. Dat is zeker in het beroepsonderwijs heel belangrijk: de stage is immers een voorwaarde om een diploma te halen. Geen stage is geen diploma.

Natuurlijk moeten jongeren zelf ook hard aan de slag. Om in jongerentaal te spreken: ik wil niet dat zij lekker gaan chillen en wachten tot hun docent of stage-coördinator ze een stage aanbiedt. Een opleiding moet juist jongeren helpen en ze begeleiden richting een stage. Bijvoorbeeld helpen met een goede sollicitatiebrief, met netwerken en met hoe zich moeten presenteren. Leren dat een e-mail niet begint met “Hoi ik zoek een stage en ik wil dat bij u doen” en vooral ook niet met een e-mailadres dat begint met ‘monster99’ of ‘hippechick38’.

Ik ben al ruim tien jaar mentor van een heel aantal jongeren en daar zie ik hoe belangrijk dit soort hulp is. Het gaat er om dat we deze jongeren niet aan hun lot overlaten. We moeten alles op alles zetten zodat MBO’ers die belangrijke stage kunnen bemachtigen. Daarom ben ik blij dat de minister ook het belang van stages onderstreept. Samen zorgen we ervoor dat elke jongere de beste editie van zichzelf wordt!