Mbo’er te veel geld en reistijd kwijt aan OV

Mbo’er te veel geld en reistijd kwijt aan OV

Door Jacques Monasch op 26 april 2012 Delen  

Mbo-studenten zijn niet alleen lang onderweg naar hun opleiding, wie jonger is dan 18 betaalt hier vaak ook nog de hoofdprijs voor. Na mbo-instellingen bezocht te hebben in Zwolle, Tilburg, Heerenveen, Arnhem en Spijkenisse waren we deze week in Hoorn om mbo’ers aan de hand van een vragenlijst te vragen naar hun ervaringen met het openbaar vervoer. De Partij van de Arbeid pleit voor een gratis trajectkaart voor minderjarige mbo’ers.

Op het Clusius College spraken we studenten die op Texel wonen. Zij zijn dagelijks vier uur onderweg. In heel Nederland is er slechts één andere school met een vergelijkbaar onderwijsaanbod. Dat betekent dat studenten gedwongen zijn om van heinde en ver naar Hoorn te reizen. Ze moeten vaak meerdere keren overstappen en staan soms twintig minuten te wachten op een volgende aansluiting.

De uitkomsten van Hoorn komen overeen met de enquêteresultaten uit Zwolle, Tilburg, Heerenveen, Arnhem en Spijkenisse, waar we eerder dit jaar op bezoek waren. Eind mei presenteren we het geheel aan resultaten.

Het tv-programma EenVandaag wijdde donderdag een reportage aan de hoge kosten en lange reistijden van mbo-studenten. In het item licht ik ons standpunt toe.