Pakkans gewapende overvaller moet drastisch omhoog

Pakkans gewapende overvaller moet drastisch omhoog

Door Ahmed Marcouch op 18 april 2012 Delen  

Verschrikkelijk, hoe middenstanders in Zuid-Limburg te lijden hebben onder een hausse aan angstwekkende overvallen. Criminelen kunnen rekenen, dus de pakkans moet zó groot worden dat zij niet langer het risico nemen om in de cel te belanden. Openbaar Ministerie, politie en burgemeesters moeten daders en potentiële daders daarom continu op de huid zitten. Korpsen, zet je beste rechercheurs op de overvalzaken, laat ze alle benodigde informatie trefzeker verzamelen en op waarde beoordelen. Donderdag 19 april bezoek ik middenstanders in Maastricht en Kerkrade.

Maastricht telde vorig jaar maar liefst 1100 overvallen. Elke overval is een trauma, de juwelier die er mee te maken kreeg op 1 oktober heeft heel lang haar eigen winkel niet in gedurfd en dan heb ik het nog niet over het leed van de Maastrichtenaren die hier hun persoonlijke sieraden in onderpand hadden afgegeven en die nu allemaal kwijt zijn.

Preventie bij overvallen moet natuurlijk, een winkelier is het echt aan zichzelf en zijn klanten verplicht de kassa ver van de etalage te zetten en een gezamenlijke alarmkring aan te leggen. Maar het serieuze werk, dat ligt toch echt bij de politie, de burgemeester en het OM. Het enige wat echt helpt, is opsporen, verhoren, berechten en opsluiten. Zodat de kans op buit minimaal wordt.

Inzet motors
Toen ik in Amsterdam werkte, heb ik aangedrongen op achtervolging  van overvallers met motoren. In Amsterdam vluchten de daders maar al te vaak met scooters die ze even verder weg gooien in de struiken, waarna ze lopend opgaan in de massa. Daardoor kan de helikopter boven de stad ze niet opsporen. Dus wat is simpeler dan politiemotoren weghalen van de snelwegcontroles en inzetten in de winkelstraten. Dat is zo geregeld, als de politiek de bestrijding van overvallen maar prioriteit geeft. Niet wachten op minister Opstelten, zou ik zeggen. Regel het in de gemeenteraad en ga aan de slag.

Hoe in Maastricht de overvallen in zijn werk gaan, daar kom ik donderdag achter, samen met lokale PvdA’ers, als ik de middenstanders bezoek in hun broodjeszaak, supermarkt, kapsalon en drogisterij. Ik wil weten hoe het met ze gaat, wat ze gezien hebben en wat volgens hen moet gebeuren om  deze overvalgolf op te doen drogen.

Daarna ga ik naar ondernemers in Kerkrade. Daar vergezellen PvdA-fractievoorzitter Rene van Drunen en raadslid Sander Gorissen mij, op bezoek bij ondernemers die recent met een roofoverval te maken hebben gehad. In Kerkrade lijken criminelen het met name gemunt te hebben op cafetariahouders, terwijl ook supermarkten, kledingwinkels en inwoners te lijden hebben onder de overvallen. Met een speciale vragenlijst gaan we in kaart brengen hoe de overvallers te werk zijn gegaan en vraag ik adviezen van de winkeliers.

Politiek Café Kerkrade
Om 19.00 uur in Theater De Buun spreek ik ook de handhavers, buren en getuigen in een Politieke Café. Laten we eens kijken of we daar niet een mooi manifest kunnen maken waar de burgemeester meteen mee aan het werk kan, met de gemeenteraad. Dus Maastricht en Kerkrade, kom donderdagavondnaar Theater de Buun aan de Rolduckerstraat in Kerkrade.