Mantelzorgers: bedankt voor jullie inzet

Mantelzorgers: bedankt voor jullie inzet

Door Otwin van Dijk op 9 november 2012 Delen  

Zaterdag is het de Dag van de Mantelzorg. Terecht besteden we dan aandacht aan al die mensen die zich inzetten voor hun naasten. Mantelzorgers doen dat met heel veel liefde. Als voormalig wethouder in Doetinchem ging ik op deze dag op bezoek bij verschillende mantelzorgers en hun familie. Je hoort dan de meeste bijzondere, mooie, maar ook schrijnende verhalen. Het zijn die persoonlijke verhalen die gehoord moeten worden. Ook door de politiek. Dat is de reden dat mijn collega’s Loes Ypma, Tunahan Kuzu, Jan Vos en ikzelf op de Dag van de Mantelzorg langsgaan bij mantelzorgers.

Bijzondere en mooie verhalen van ouders die zich passievol inzetten voor hun gehandicapte kinderen. Van kinderen die hun ouder wordende ouders ondersteunen. Ook van broers en zussen met een zorgvraag onderling die elkaar helpen. Soms kreeg je echter ook heel schrijnende verhalen verteld. Mantelzorgers die overbelast dreigen te raken omdat ze geen tijd meer voor zichzelf hebben. Mensen die stuk liepen op een stukje professionele ondersteuning.

Reden te meer om langs te gaan met een kleine traktatie als bedankje. Maar ook om te luisteren naar verhalen. Verhalen die we kunnen gebruiken in ons politieke werk. Om mantelzorgers beter te ondersteunen hun mooie maar soms zware werk te doen. Want er gaat veel veranderen in de zorg. Vaker, nog vaker dan nu, zullen we elkaar een handje moeten helpen. In familie, buurten en wijken.

Zorgmedewerkers, vrijwilligers en mantelzorgers zorgen er samen voor dat iedereen een menswaardige plek heeft in onze samenleving. Dat past ook in ons verhaal over solidariteit: zorg is niet alleen een taak van de overheid. Het is een taak van ons allemaal. Daar wordt ons land ook zorgzamer en begripvoller van.

Daarom zeg ik tegen al die mantelzorgers: bedankt voor jullie bijdrage aan de zorg voor je familie. Maar ook aan een zorgzaam Nederland.