Mantelzorger van onschatbare waarde

Mantelzorger van onschatbare waarde

Mantelzorger van onschatbare waarde
Foto Pixabay / Gaertringen

Door Grace Tanamal op 10 november 2015 Delen  

Mantelzorgers zijn voor veel mensen van onschatbare waarde. Daarom ging ik vandaag, op de Dag van de Mantelzorg, naar GGZ Parnassia in Den Haag. Daar sprak ik met een aantal mantelzorgers. De partners van de mensen die ik sprak hebben Alzheimer. Dat geeft veel verdriet en eenzaamheid. Het netwerk rond deze mensen wordt steeds kleiner, zeker als het ouderen betreft. 

Na een lang huwelijk is het bijzonder zwaar als partners veranderen en iemand steeds meer zorgverlener in plaats van echtgenoot wordt. Deze mantelzorgers krijgen van Parnassia steun om te leren omgaan met het verlies. Want verlies is het, veel van de mantelzorgers zijn eigenlijk al een beetje in de rouw, zo vertelden zij mij.

Mantelzorgers zijn onmisbaar voor onze samenleving, en onmisbaar voor de mensen die zorg nodig hebben. Waar mantelzorgers dag in dag uit andere mensen ondersteunen, verdienen zij vandaag zelf een extra steuntje in de rug. Dat heb ik ze proberen te geven in Den Haag, mijn collega Otwin van Dijk in Utrecht. En heel veel lokale PvdA’ers in hun stad of dorp. Maar ook op alle andere dagen in het jaar is het belangrijk dat mantelzorgers ondersteuning krijgen. Alleen weten mantelzorgers vaak niet de weg. Lokale steunpunten mantelzorg weten vaak het best hoe ondersteuning gegeven kan worden. Ook Mezzo kan ondersteuning bieden. En natuurlijk kunt u mij altijd mailen: g.tanamal@tweedekamer.nl.