Makkelijker met de trein over de grens

Makkelijker met de trein over de grens

Makkelijker met de trein over de grens
Foto Flickr / ter-burg

Door Duco Hoogland op 26 juni 2015 Delen  

Internationaal treinvervoer moet makkelijker worden. Waar je in de auto gewoon door kan rijden – er is hoogstens wat verschil in de kwaliteit van het asfalt – krijg je in de trein te maken met een andere vervoerder, een ander informatiesysteem en heb je een ander kaartje nodig. Dat kan anders, en dat moet beter. Ik ben blij dat staatssecretaris Mansveld een internationale ‘spoortop’ gaat organiseren.

Met de trein naar Spanje is nog lang niet zo gemakkelijk als met de auto of met het vliegtuig. Je moet bij iedere overstap niet alleen wisselen van trein, maar ook van vervoersbedrijf, treinkaartje en dienstregeling. Ook de reiziger die een korte reis maakt, maar daarbij net een grens passeert, ervaart dezelfde problemen. Zowel de lange afstands- als de regionale reiziger heeft immers baat bij een goede verbinding voorbij de grens.

Gezien de betrokkenheid en de belangen van een groot aantal partijen blijkt het vaak lastig om tot voor iedereen gewenste oplossingen te komen. Grensoverschrijdende spoorverbindingen in Limburg, in Groningen en in Brabant kennen dan ook een lange en vaak moeizame geschiedenis. De reiziger is daarvan de dupe. De PvdA heeft daarom in het regeerakkoord vastgelegd dat de regering werk moet gaan maken van het grensoverschrijdende vervoer. En daarom heb ik twee jaar geleden een motie ingediend om een internationale ‘spoortop’ te organiseren. Op die manier kunnen we een impuls geven aan het grensoverschrijdende spoorvervoer.

De staatssecretaris neemt nu het initiatief om in overleg met regio’s en maatschappelijke organisaties in binnen- en buitenland een Internationale Top over spoorvervoer te organiseren. Het is daarvoor van belang dat verschillende overheden samenwerken om de nog bestaande knelpunten zo veel als mogelijk op te lossen. Deze Spoortop is dé gelegenheid om die knelpunten weg te nemen!