Maidenspeech Duco Hoogland

Maidenspeech Duco Hoogland

Door Duco Hoogland op 28 februari 2013 Delen  

Kritisch zijn, mededogen hebben met anderen. Het zijn kernwaarden die in de politiek voor mij centraal staan. De mens is van nature goed. Maar het kan altijd beter. Daarom kies ik voor de politiek. Voor een sociale politiek. Waarin ontplooiing, ontwikkeling en vooruitgang centraal staan. Dit zeg ik in mijn maidenspeech, die ik vandaag in de Tweede Kamer hield. Lees verder voor de integrale tekst.

Mevrouw de voorzitter,

Op 2 februari 1910 werd Joseph Kleerekoper geboren. Hij was diamantbewerker in Amsterdam. Toen hij 19 was kwam hij Rebecca Gosselaar tegen. Zij was toen 26. Ze trouwden en kregen 2 kinderen. Later nog een derde en een vierde. Die vierde is mijn moeder. Zij groeide op in Amsterdam en ontmoette mijn vader. Hoe de stamboom verder loopt, daarvan staat het resultaat voor u. Dat ik hier sta heb ik te danken aan mijn opa, die in het begin van de oorlog besloot zijn gezin op te splitsen. De twee kinderen werden elk bij een ander gezin ondergebracht. Hij volgde zelf wat later zijn vrouw naar het adres waar zij verbleef. Zijn kritische houding, de waarschuwingen die hij gaf aan zijn familieleden, zijn lef om gewoon door te blijven werken tot het echt niet meer kon, zijn voor mij heel bijzonder. Die eigenschappen zijn de oorzaak dat ik mijn leven in vrijheid kan leven.

Maar nog veel specialer zijn de mensen die hielpen. Die tegen de stroom in met gevaar voor eigen leven deden waarvan iedereen alleen maar kon hopen dat hij of zij in eenzelfde situatie dat ook zou doen.

Kritisch zijn, mededogen hebben met anderen. Het zijn kernwaarden die in de politiek voor mij centraal staan.

Zonder mededogen geen compassie en zonder compassie geen solidariteit.
Zonder kritiek, geen weerwoord, zonder weerwoord, geen reflectie.

Toen de vrijheid terugkeerde in het leven van mijn opa en oma gaf dat hen de mogelijkheid tot ondernemen. De vrijheid om te lezen en reizen, te ontwikkelen. Een leven lang. Als lid de partij. De Partij van de Arbeid.

Tot aan het einde van hun leven hielden Joseph en Rebecca hun blik gericht op de toekomst. Het vertrouwen in mensen en in hun goede bedoelingen had daarin een belangrijke plaats. Net als voor mij nu. De mens is van nature goed. Maar het kan altijd beter. Daarom kies ik voor de politiek. Voor een sociale politiek. Waarin ontplooiing, ontwikkeling en vooruitgang centraal staan.

Die waarden onderschreef Farida door haar stem op mij uit te brengen. Zij moslima, ik atheïst. Zij in haar bloed verbonden met de Palestijnen, ik met de Israëli’s. Zij drinkt niet, ik ….wel. En toch deed ze het. Omdat wij waarden delen. Omdat ze erop vertrouwt dat als de interesse die je hebt in andere mensen echt is. Dat je dan de juiste besluiten kunt nemen voor anderen. Altijd stemde ze op een hooggeplaatste allochtone vrouw. Nu op een onbekende autochtone man. Het is een stem die meer betekent dan het inkleuren van een hokje.

Ik ben politicus voor alle jongeren die ik ontmoette in de jeugdgevangenissen die ons land telt. Waar een meisje in haar cel viool speelde. Dat talent paste haar beter dan het criminele pad. Voor de mensen die worden opgevangen in het Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt. Zoals Lamya Dahly, die vanuit Syrië vluchtte, met haar man en kinderen en jarenlang geen papieren had. Haar tijd stond stil. Hun tijd stond stil. Dankzij een politiek besluit heeft zij nu papieren en is haar klok weer begonnen te tikken en kan ze vooruit. Haar kinderen aan een goede toekomst helpen.

Nederland kan niet vooruit zonder de rest van de wereld. Vooruitgang bestaat alleen bij de gratie van de omgeving. De verbinding met de omgeving komt in dit debat heel dichtbij. Voor mij. Maar natuurlijk ook voor alle reizigers die naar Brussel willen. Want hun verbindingen staat onder druk.

Op dit moment is de verbinding met Brussel niet wat het moet zijn. Daarom willen wij de NS oproepen om de Beneluxtrein vaker te laten rijden.

Het onderzoek en de second opinion naar de problemen met de Fyra wachten wij nieuwsgierig af. Nu over een nacht ijs gaan en de Fyra afschrijven als een goedkope mafiose Aldi trein die beter terug kan naar Italië bekt niet lekker en is geen oplossing voor de problemen. Een degelijk technisch onderzoek in opdracht van de NS is dat wel. En een second opinion moet zekerheid brengen.

Dan het vervoer over de Hogesnelheidslijn Zuid. Voor de zomer willen wij graag weten hoe de dienstregeling op de HSL eruit gaat zien. De NS heeft de verantwoordelijk om conform de verplichting die zij heeft dit vervoer zo snel mogelijk te garanderen. Zodra hier duidelijkheid over is verschaft door de NS zien wij de resultaten graag via de staatssecretaris tegemoet.

Delen: